• Početna>
  • Vesti>

Borelj upozorio da se rešenje o tablicama treba postići pre 21. novembra

Foto: Tanjug

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je upozorio da se rešenje o tablicama treba postići pre 21. novembra.

“Ne smemo da dočekamo taj datum bez dogovora”, upozorio je Borelj na konferenciji za novinare na kraju sastanka ministara inostranih poslova Evropeke unije (EU) gde se raspravljalo i o tenzijama između Beograda i Prištine.

Borelj je izrazio spremnost da pozove u Brisel predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, kako bi došli do rešenja oko tablica.

Prema Boreljovim rečima, mogući susret lidera će zavisiti od ishoda susreta glavnih pregovarača koji će u narednim danima boraviti u Briselu.

Ocenio je da se radi o “najozbiljnijoj krizi od 2013. godine” i zatražio od strana da se angažuju u cilju smirivanja tenzija.

Odnosi Beograda i Prištine bili su u fokusu rasprave posvećene prilikama na Zapadnom Balkanu, na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica EU u ponedeljak, 14. novembra.

Prema najavi, visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost trebao je obavestiti šefove evropskih diplomatija o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine te sastancima koje je krajem prošle nedelje imao u Parizu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Borelj je potvrdio da je Beogradu i Prištini predao predlog za rešenje nastale krize.

“Moramo da nađemo izlaz za ovu krizu. Izneli smo predlog za izlazak iz krize, oni treba da ga razmotre. Radi se dobrom rešenju”, izjavio je Borelj uoči sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica EU.

Comments

Pročitaj još