• Početna>
  • Vesti>

Dvadeset tri manjine u Srbiji biraju svoje nacionalne savete

Foto: Aleksandar Nićiforović /AA

U Srbiji su jutros u sedam časova otvorena sva biračka mesta za izbor članova nacionalnih saveta nacionalnih manjina, na kojima 19 nacionalnih manjina svoje predstavnike biraju na neposrednim izborima, dok četiri nacionalne manjine predstavnike biraju putem elektorskih skupština, koje će biti održane u podne.

Sva biračka mesta, kojih je 949, za neposredne izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, otvorena su u sedam časova, saopštila je Republička izborna komisija.

Oko pola miliona građana s pravom glasa neposredno bira 19 nacionalnih saveta, dok se preostala četiri (makedonski, hrvatski, crnogorski i goranski) određuju na elektorskoj skupštini, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Za sada izborni proces protiče bez nepravilnosti, a svi birači upisani u posebne biračke spiskove, na neposrednim izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, mogu da glasaju do 20 časova, naveo je RIK.

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je da pravo glasa ima 456.199 pripadnika nacionalnih manjina.

Od ukupno 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina, za 19 članovi se biraju neposredno, dok se za četiri biraju putem elektorskih skupština.

Nacionalne manjina koje biraju članove nacionalnog saveta na neposrednim izborima su: albanska, aškalijska, bošnjacka, bugarska, bunjevacka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, ruska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i ceška.

Četri nacionalne manjine biraju članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, a to su: makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska nacionalna manjina.

Biračka mesta otvorena su u 7 časova i moći će da se glasa do 20 časova. Elektorske skupštine sastaju se u podne.

Od novoizabranih predstavnika nacionalnih manjina očekuje se da svojim zajednicama u Srbiji obezbede što bolje informisanje, pravo na kulturu i obrazovanje na maternjem jeziku.

Rezultati izbora biće objavljivani na ekranima u RIK-u, u realnom vremenu, kao što je bio slučaj i sa izborima 3. aprila.

Konačni rezultati proglašavaju se 96 časova od momenta zatvaranja biračkih mesta, ako nije uloženo neko pravno sredstvo, ili ako RIK ne ponovi glasanje.

Kako se završavaju izbori za pojedini savet, u roku od 20 dana Ministarstvo za ljudska i manjinska prava zakazuje sednice saveta. Nakon toga, oni se sastaju, biraju predsednika i nastavljaju svoj rad.

Comments

Pročitaj još