• Početna>
  • Vesti>

Osmanijeva i Kurti sa Makronom o situaciji na severu KiM i nastavku dijaloga

Foto: Služba za odnose sa javnošću kosovske predsednice

Kosovska predsednica Vjosa Osmani i kosovski premijer Aljbin Kurti sastali su se danas u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Na sastanku je bilo reči o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, navodi se u zajedničkom saopštenju kosovskog predsedništva i vlade.

Na sastanku je bilo reči i o bilateralnim odnosima Kosova i Francuske, trenutnoj situaciji na Balkanu i u Evropi, navodi se u saopštenju.

Osmanijeva je prenela sagovorniku da je “Priština posvećena procesu dijaloga u Briselu zasnovanom na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, koji su nepovredivi” dok je Kurti istakao da “francusko-nemački predlog služi kao dobra osnova za dalje razgovore u Briselu”.

Povodom najnovijih dešavanja na severu, Osmanijeva i Kurti su rekli Makronu da “institucije Republike Kosovo ostaju posvećene miru, stabilnosti i garantovanju bezbednog okruženja za sve građane”.

Preneli su sagovorniku da “Srbija kroz jačanje svojih nelegalnih struktura na Kosovu, vrši zastrašivanje Srba i podstiče kriminalne grupe da narušavaju red i zakon na severu”.

Osmanijeva i Kurti zatražili su “nastavak podrške Francuske kada je u pitanju članstvo Kosova u Savetu Evrope, NATO-u, Evropskoj uniji i drugim međunarodnim organizacijama”.

Comments

Pročitaj još