Dačić: Istorijsko savezništvo sa Grčkom

Foto: Tanjug

Grčka se zalaže za postizanje kompromisnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine, a u skladu sa međunarodnim pravom i poštovanjem rezolucije Saveta bezbednosti UN, izjavio je ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas posle razgovora sa ministrom Ivicom Dačićem u Atini.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Grčke Ivica Dačić i Nikos Dendijas potvrdili su u Atini međusobnu podršku očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta tih zemalja.

Nikos Dendijas je nakon sastanka sa šefom srpske diplomatije na zajedničkoj konferenciji za medije kazao da se Grčka zalaže za postizanje kompromisnog rešenja u dijalogu Beograda i Prištine, a u skladu sa međunarodnim pravom i poštovanjem rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Kaže i da svaka odluka mora da bude doneta u okviru zajedničkog dijaloga i poručuje da je potrebno izbeći tenzije.

Zahvalio je Srbiji na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Grčke i Kipra i istakao da Grčka ne želi tenzije, već da je uvek za konstruktivan dijalog uz poštovanje međunarodnog prava.

“Poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet svih i znamo da to poštuje i Srbija”, kazao je Dendijas.

Grčka podržava evropsku perspektivu Srbije

Primetivši da u regionu Zapadnog Balkana postoje revizionističke težnje i da postoje oni koji ne žele da Srbija postane članica EU, Dendijas je kazao da će Grčka pomoći Srbiji jer smatra da je Srbija važna zemlja na Balkanu i da ne može da ostane van EU.

“Podržavamo evropsku perspektivu Srbije”, kazao je Dendijas i dodao da su na današnjem sastanku razgovarali i o energetici, izvorima snabdevanja, kao i o izgradnji gasovoda kroz Srbiju.

Istakao je da Grčka pridaje značaj odnosima sa Srbijom i ocenio da su oni prijateljski kroz istoriju.

“Znamo da su veze istorijske, zajedno smo ratovali, ja sam sa Krfa, a Krf se identifikuje sa srpskom istorijom. Nikada neću zaboraviti pesmu Tamo daleko, kao ni ogromna žrtvovanja srpskog naroda, ali naše veze nisu samo istorijske, jake su i danas i razgovarali smo i o ekonomiji, energetici, kulturi, a nastavićemo i o odbrani, kao i o razvijanju grčkih investicija u Srbiji”, kazao je Dendijas.

Čestitao je Dačiću stupanje na novu dužnost izrazivši zadovoljstvo što je za prvu zvaničnu bilateralnu posetu izabrao upravu Grčku.

“Ovo je tvoja prva poseta, zajedno ćemo raditi da doprinesemo miru i stabilnosti na Balkanu i u Evropi jer Balkan je veoma važan za Evropu”, naveo je ministar inostranih poslova Grčke.

Između dva naroda i dve države istorijsko savezništvo 

Dačić je istakao da je u novom mandatu odabrao da mu prva zemlja koju će posetiti bude Grčka, jer smatra da između dva naroda i dve države postoji istorijsko savezništvo.

Rekao je i da ni Srbija ni Grčka nikada nisu dozvoljavale da njihovo prijateljstvo bude opterećeno odnosima drugih, trećih zemalja ili su se bar trudile da bude tako.

“Treba da se rukovodimo našim interesima, a to je da razvijamo naše bilateralne odnose i da radimo na korist naših građana”, kazao je Dačić i zahvalio grčkom narodu zbog velike podrške i protesta protiv NATO bombardovanja Srbije.

“Isto tako možete da računate da Srbi Grčku smatraju delom svoje zajedničke prošlosti i svog bića. Dve od tri naše svetinje su na teritoriji Grčke – Hilandar i Krf, odnosno Plava grobnica u kojoj je večni mir našlo desetine hiljada naših vojnika. Treća naša svetinja su manastiri na KiM koji su svi iz 12, 13, 14. veka”, kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da Grčka može da računa na podršku Srbije u pogledu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, jer Srbija smatra da je to univerzalni princip.

“Protiv smo selektivnog pristupa tom pitanju, pa da zavisi od toga da li se velikim silama sviđa ili ne. Mi tom principu prilazimo neupitno. Srbija snažno i dosledno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Grčke i Kipre, n kopnu, moru i vazduhu i sva ostrva u Egejskom moru. U vezi sa tim, a i sa nama u vezi, ističemo važnost međunarodnog prava, rezolucija SB UN, Konvencije mora u grčkom slučaju, a u našem slučaju Rezolucije 12 44”, kazao je Dačić.

Kazao je i da je takav stav Srbije nepromenjen, te da Srbija očekuje i nada se da Grčka neće menjati svoj stav po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Beograd se zalaže za dijalog 

Šef srpske diplomatije je istakao da se Beograd zalaže za dijalog, za političko rešenje problema, ali ne za dijalog koji nije rezultat dogovora.

“Svako priznavanje Kosova ili prijem u međunarodne organizacije predstavlja kršenje teritorijalnog integriteta Srbije i samim tim međunarodnog prava”, kazao je Dačić i naveo da je grčkim zvaničnicima sa kojima je danas razgovarao preneo da se Srbija drži Briselskog sporazuma i da želi da on dovede do političkog rešenja, ali da ne prihvata da je rešenje već doneto.

Zahvalio je na podršci evropskim integracijama i teritorijalnom integritetu i naveo da ga raduju svi susreti, kao i najavljena poseta predsednice Grčke, ali i sastanci Visokog saveta za saradnju.

“Grčka i Srbija nemaju oko čega da se posvađaju, osim oko sporta, ali dobro, moramo da imamo nešto oko čega bismo se nadmetali”, naveo je Dačić.

Comments

Pročitaj još