• Početna>
  • Vesti>

Kurti Srbima: Ne bojkotujte i ne napuštajte kosovske institucije

Foto: Reporteri

Nakon odluke Srba sa severa Kosova i Metohije o napuštanju kosovskih institucija, na Fejsbuku se tim povodom oglasio Aljbin Kurti, kosovski premijer.

On je pozvao Srbe da ne bojkotuju i ne napuštaju kosovske insititucije. “One služe svima nama, svakome od vas. Ne nasedajte političkim manipulacijama i geopolitičkim igrama. Držimo se svi demokratskih i evropskih vrednosti vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava i sloboda, političkog pluralizma” naveo je Kurti.

Kurti je naveo da su od 1. novembra izdate 843 opomene za tablice koje Kosovo smatra nelegalnim, ali da nije bilo incidenata ni pritužbi i da će od 21. novembra započeti sa kaznama “po zakonu”, a da se do tada mogu preregistrovati na RKS uz poreske olakšice.

Navodi da su predstavnici Srpske liste poručili pre nedelju dana da će organizovati žestok otpor kaznama. “Ipak, nisu dočekali 21. novembar: Beograd je počeo sa pretnjama i pripremama za destabilizaciju Kosova. Dakle, u pitanju je nešto drugo” rekao je Kurti.

Kurti kaže da Srbija postaje oruđe Kremlja, a da je Kumanovskim sporazumom od 9. juna 1999. Srbija kapitulirala i oprostila se od Kosova.

Pozvao je sve Srbe na Kosovu da zadrže mir i bezbednost.

“Nisam ja premijer protiv vas, ali Beograd je protiv mene. Ja sam premijer koji će vam služiti poštujući ustavnost i zakonitost. Moji prioriteti su borba protiv korupcije, odnosno pravosuđe, i ekonomski razvoj, odnosno zapošljavanje; jednakost i blagostanje za sve, bez obzira na etničku pripadnost, veru ili poreklo” napisao je Kurti.

Nemojte biti žrtva političkih manipulacija i geopolitičkih igara. Pridržavajmo se svi zajedno demokratskih i evropskih vrednosti vladavine prava, pravima i slobodama pojedinca i manjinskih zajednica, kao i političkog pluralizma, rekao je Kurti.


Comments

Pročitaj još