• Početna>
  • Vesti>

Srpski policajci odbili da sprovode odluku Prištine o uručivanju ukora

Foto TV Most

Predstavnici Srpske liste  i kosovske policije Regionalne direkcije Sever održali su sastanak na kome je razmatrana trenutna situacija koja je nastala nakon odluke vlade Aljbina Kurtija da nastavi sa oduzimanjem ljudskih prava i slobode kretanja Srbima na severu Kosova i Metohije.

„Rukovodstvo i svi predstavnici Srpske liste pružaju punu podršku časnim policajcima iz Regionalne direkcije Sever koji su odbili da svojim komšijama , braći, sestrama, lekarima, profesorima uručuju opomene zbog legalnih tablica koje poseduju naša vozila a izdaju zvanični organi Republike Srbije“, rekao je za medije potpredsednik Srpske liste Igor Simić i izrazio zahvalnost u ime svih građana i svih Srba koji žive na ovim prostorima .

On je naglasio da  su Srbi sa Kosova i Metohije pokazali da ne pristaju na ucene i plan Aljbina Kurtija da budu obespravljeni , da im se otima legalna imovina i onemogućava sloboda kretanja.

„Poslali smo jasnu poruku i Aljbinu Kurtiju i onima koji ga podržavaju – Srbi ne žele da zamene svoje srpske registarske oznake KM na nekakve RKS tablice. U ime rukovodstva Srpske liste želim da naglasim da je nama, pre svega, potreban mir, ne želimo tenzije, ne želimo ono što sada imamo na terenu a što je proizvod delovanja specijalnih jedinica koje Aljbin Kurti šalje u čisto srpske sredine bez ikakvog razloga, ali sa namerom  maltretiranja naših građana“, rekao je Simić.

Prema njegovom mišljenju slanje policijskih patrola iz Prištine u opštine na severu KiM ima za cilj dalju destabilizaciju prilika na ovim prostorima i zastrašivanja i provociranja Srba.

„U ime svih nas, u ime rukovodstva Srpske liste pozivam građane da ostanu suzdržani, da ne nasedaju na provokacije. Mi, politički predstavnici sa prostora Kosova i Metohije u ime našeg naroda, pružamo punu podršku našem državnom rukovodstvu na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da u skladu sa interesima ovog naroda pronađe rešenje koje će uvažiti  interese naroda ali i realnost na terenu, i onemogućiti dalju destabilizaciju“, naglasio je Simić.

Simić je dodao da je bitno da se zajedno, mirno i demokratski borimo za ljudska i sva ostala prava Srba na Kosovu i Metohiji.

„Izricanje prve novčane kazne bilo kom od naših građana zato što poseduje registarske oznake organa Republike Srbije na ovim prostorima, biće povod za oštar odgovor i snažan otpor svim demokratskim sredstvima.  Bićemo jedinstveni, složni i još jednom pokazati svu odlučnost da ostanemo i opstanemo na svojim vekovnim ognjištima“, poručio je Simić.

Gradonačelnik  Severne Mitrovice Milan Radojević poručio je nakon sastanka da gradonačelnici sve četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije izražavaju zahvalnost komandirima policijskih stanica Regionalne direkcije Sever na odluci da bojkotuju odluku Prištine o uručivanju opomena za preregistraciju vozila sa srpskih na RKS tablice.

„Na sastanku smo doneli određene zaključke koji će pokazati jedinstvo našeg naroda na ovim prostorima. Potpuno razumemo i podržavamo naše policajce koji ne žele da uručuju opomene roditeljima koji voze svoju decu u školu, vozačima saniteta, studentima kao i svima ostalima na severu KiM jer srpski narod želi normalno da živi i da ima apsolutnu slobodu kretanja“, poručio je Radojević.

On je dodao da je srpski narod na severu KiM zabrinut zbog pojačanog prisustva policajaca iz Prištine i drugih delova Kosova.

„Srbi na severu KiM mesecima trpe teror Prištine, otimaju nam zemlju, na našim kućnim pragovima zidaju nove baze koje postaju vojne baze, pripadnici specijanih jedinica uznemiravaju i maltretiraju naše sugrađane, porodice i decu. Zahtevamo puno poštovanje Briselskog sporazuma kao i da se pripadnici saobraćajnih patrola iz Prištine hitno povuku sa severa jer ne postoji ni jedan razlog niti osnov za njihovo prisustvo“, naglasio je Radojević.

On je istakao da su Srbi miran narod, svoj na svome i ne predstavljaju pretnju nikome na Kosovu i Metohiji.

Radojević je pozvao pripadnike međunarodnih misija da ulože svoj autoritet i osiguraju poštovanje Briselskog sporazuma kao i da se sve saobraćajne patrole i ostale jedinice koje su došle povuku sa severa Kosova i Metohije.

Direktor Regionalne direkcije kosovske policije za Sever  Nenad Đurić istakao je da je na osnovu odluke vlade u Prištini o preregistraciji vozila poslato rešenje o izvršenju i Regionalnoj direkciji Sever.

„Generalnoj direkciji  policije u Prištini, a takođe i svim relevatnim međunarodnim činiocima politike i bezbednosti na Kosovu, stavili smo do znanja da mi tu odluku ne možemo da sprovedemo jer je politička i uperena prevashodno protiv srpske zajednice kojoj i sami pripadamo i delimo zabrinutost povodom svih jednostranih akcija. Danas su iz Generalne direkcije policije u Prištini u naš region poslate patrole saobraćajne policije iz Prištine kako bi vršile pritisak na naše policajce da sprovode radnje koje se zahtevaju iz odluke a tiče se izdavanja ukora vozačima sa KM registarskim oznakama“, objasnio je Đurić.

On je naglasio  da su pomenute patrole iz Prištine na sever Kosova poslate bez znanja i odobrenja regionalnog Direktorata policije Sever.

Đurić je dodao da je i do sada ukazivano i Generalnoj direkciji policije u Prištini i međunarodnoj zajednici na prisustvo specijalnih policijskih jedinica i formiranje baza u zoni odgovornosti bez znanja i odobrenja Regionalne direkcije Sever .

„Svojim aktivnostima unose strah i nemir narodu koji ovde živi. Ovim postupcima direktno se nipodaštava i marginalizuje uloga naše regionalne direkcije koja je ovde prevashodno da štiti i služi narodu koji živi i radi na severu Kosova bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost“, naglasio je Đurić i dodao da se pripadnici Regionalne direkcije sever zalažu za puno poštovanje Briselskog sporazuma prema kojem su jasno utvrđene nadležnosti Direkcije sever

O sastanku Srpske liste i Kosovske policije, gde se govorilo o aktuelnoj temi za sve naše slušaoce i čitaoce Radio Kosovska Mitrovica nije obaveštena. Tekst je preuzet u celosti.

Comments

Pročitaj još