• Početna>
  • Vesti>

Dačić sa Hilom o unapređenju bilateralnih odnosa, evrointegracijama i geopolitičkim pitanjima

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa, energetskoj diversifikaciji, evrointegracijama Srbije, kao i o aktuelnim geopolitičkim pitanjima.

Ivica Dačić istakao je da je Srbija posvećena političkom dijalogu i ulaganju dodatnih napora kako bi se bilateralni odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama podigli na viši nivo i kako bi se unapredila saradnja u svim oblastima.

Istakao je takođe posvećenost Srbije razvoju regionalne saradnje i dodao da za našu zemlju očuvanje mira i stabilnosti u regionu ostaje jedan od ključnih prioriteta.

Naglasio je da je upravo Srbija inicijator i pokretač brojnih projekata koji na najbolji način povezuju zemlje Zapadnog Balkana, te da je stoga i prepoznata kao pouzdan partner svima onima koji žele da iskreno i predano rade na zajedničkom evropskom putu.

Ambasador Hil je ponovio podršku SAD Evropskoj Uniji u planiranoj integraciji Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana i dodao da će SAD uvek podržati napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom.

Govoreći o značaju snažnog ekonomskog zamaha Srbije, šef srpske diplomatije Dačić je posebno naglasio da prisustvo američkih kompanija koje uspešno posluju u našoj zemlji, ukazuje na dobre ekonomske odnose između Srbije i SAD.

Pozdravio je jučerašnje razgovore privredne delegacije SAD i najviših zvaničnika Srbije o daljem jačanju ekonomske saradnje, strateškim partnerstvima, kao i o potencijalima za investicije u energetiku, sektor informaciono-komunikacionih i zelenih tehnologija.

Usmeriti napore na nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se saglasili da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

“Srbija nastavlja da insistira na dijalogu i poziva na očuvanje mira”, naglasio je ministar Dačić.

Ambasador Hil je istakao da će Sjedinjene Države sa partnerima iz Evropske unije nastaviti angažman u pravcu nastavka dijaloga koji će doneti konkretne rezultate.

Comments

Pročitaj još