• Početna>
  • Vesti>

Vučić: U potpunosti ćemo biti uz srpski narod na Kosovu i Metohiji

Foto: Tanjug

Prištinski režim ugrožava stabilnost, mir i opstanak srpskog naroda na KiM pretnjama da će nastaviti akciju u vezi sa preregistracijom vozila, istakao je predsednik Aleksandar Vučić nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i dodao da ćemo u potpunosti biti uz srpski narod na Kosovu i Metohiji. Nema predaje, poručuje Vučić. Napominje da Beograd sve vreme insistira na KS – statusno neutralnim tablicama, za koje oni kažu da su ukinuli. Predsednik Vučić je istakao da su razmatrali francusko-nemački plan, podržan od SAD, i da postoje stvari koje ne možemo da prihvatimo. Dodao je da će ih u roku od 24 sata upoznati sa odgovorom.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su saslušali jutros zahteve predstavnika srpskog naroda sa Kosova i Metohije koji su ih upoznali sa njihovim potrebama i sa svim sa čime se součavaju pred isteka roka koji je Priština odredila za promenu tablica.

Naveo je da su tri osobe sa Severa prihatile da promene tablice i da su uradili ono što su Kurti i prištinski režim od njih tražili.

“Pretnje Prištine da će nastaviti sa sprovođenjem akcije koja bi trebala do pokaže njihovu čvrstinu i snagu, a u potpunosti ugržavaju stabilnost, mir i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji”, naveo je Vučić.

Ukazao je da su preneli predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije da će biti u potpunosti uz srpski narod.

Tražimo statusno neutralne KS tablice, ne prihvataju

Aleksandar Vučić je rekao da je Beograd pre nekoliko dana dobio demarš predstavnika zemalja Kvinte i EU, koji se odnosi na registarske tablice i energetiku. U delu o tablicama, objasnio je, kaže se da je kosovska akcija po pitanju tablica legitimna i u skladu sa sporazumima iz dijaloga, ali da je problem u metodama i vremenu. To, ističe, nije istina.

“Saopštio sam predstavnicima Kvinte i EU da to nije istina i da obmanjuju javnost, da je reč o notornim lažima, jer tako negde oni nemaju nigde ni po jednom sporazumu”, rekao je Vučić.

Objasnio je da inicijativa da se rok za preregistraciju produži za 10 meseci ima za cilj da prikaže prištinsku stranu kao dobru, ali da, eto, možda sada nije najbolji trenutak za takvu akciju.

“Ali naravno da je potrebno da svi Srbi imaju RKS tablice a ne neke druge, jer mi podržavamo nezavisno Kosovo”, rekao je Vučić ističući da se time krši međunarodno pravo.

Napominje da Beograd sve vreme insistira na KS – statusno neutralnim tablicama, za koje oni kažu da su ukinuli.

“Izmislili su legitimitet i legalitet nepostojeće odluke, nepostojećeg papira, nepostojećeg paragrafa i svega drugog. To što priča Kvinta, EU, Priština, to ne piše nigde, svaki papir znam u svemu sam učestvovao, nigde ne piše, ali baš ih je briga”, rekao je Vučić.

Objasnio je da je, prema sporazumu iz Brisela, predviđeno da se 2020. godine pitanje tablica ponovo razmatra, a ne da se ukidaju KM tablice, što je učinjeno u septembru pre dve godine, odlukom kosovskog ministra unutrašnjih poslova.

“Oni neće da čuju za statusno neutralne tablice, sve suprotno sporazumima o slobodi kretanja koje smo imali”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, plan Prištine je da pusti da KM tablice izađu sa teritorije KiM na teritoriju Centralne Srbije, a da im po povratku ne dozvole da se vrate na teritoriju srpske autonomne pokrajine.

“Ne znam šta će im svet zameriti, ali će svakako naići na demokratski otpor srpskog stanovništva. Država Srbija neće dozvoliti progon srpskog naroda… Neće biti ponovo ni 2004. ni bilo kakvih sličnih akcija protiv srpskog naroda”, rekao je Vučić.

“Razmotrili smo francusko-nemački plan, postoje stvari koje ne možemo da prihvatimo”

Predsednik Vučić je istakao da su na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost razmatrali francusko-nemački plan, podržan od strane SAD.

Dodao je da su roku od 24 sata upoznali ih i sa odgovorom koji su sastavili.

“U roku od 24 mi ćemo taj odgovor i uputiti. Mi smo spremni da razgovore i pregovore nastavimo, ali postoje stvari koje mi ne možemo da prihvatimo i o tome u tom planu smo upoznali predstavike najviših država”, rekao je Vučić i dodao da neće ulaziti u detalje.

“Po kom aktu prave kosovsku vojsku”

Svakodnevno se spekuliše u ulozi NATO-a, nije uloga NATO-a da bude skretničar na severu Pokrajine i da se bori protiv lokalnog srpskog stanovništva koji se bori i protiv nepravde i protiv urušavanja pravnog poretka UN, rekao je Vučić.

“Jedini koji poštuju povelju UN i pravi poredak UN, uključujući i rezolucije kao opšte pravne akte, jesu Srbi na KiM i država Srbija”, rekao je Vučić.

“Moje pitanje je, pošto se svi pozivaju na povelju UN i Rezoluciju 1244, kada će snage NATO-a u skladu sa Poveljom UN da dozvole povratak osoblju srpske i jugoslovenskne vojske i poštovanju Rezolucije 1244, jer su im puna usta poštovanja međunarodnog pravnog poretka”, rekao je Vučić.

Upitao je i po kom aktu prave kosovsku vojsku.

“Po kom aktu im prave vojsku, gde su to UN dozvolile, kada, koja je to tačka rezolucija, deklaracija ili bilo koji pravni akt, te očekujem odgovor od svih njih iz međunarode zajednice da me upute samo na jedan akt po kojem to imaju pravo”, rekao je Vučić.

“Verujemo da će biti dovoljno pameti i u Prištini”

Što se tiče naših zaključaka, mi smo jednoglasno na sednici za Nacionalnu bezbednost pripremili odgovor, zaključio je Vučić.

“Mi smo spremni da nastavimo razgovore i pregovore o svemu, dogovorili smo se da učinimo sve što je u našoj moći da sačuvamo stabilnost, da uradimo sve što je moguće da se deeskalira situacija, ali da ćemo biti uz svoj srpski narod ukoliko bude napadnut i da verujemo da će biti dovoljno pameti i u Prištini i kod onih koji su ih podržavali u svakoj kriminalnoj odluci koju su donosili da ne idu protiv mirnog srpskog naroda koji samo želi da bude svoj na svome i da živi u svojoj državi Srbiji u skladu sa Poveljom UN, Rezolucijom 1244 i međunarodno javno-pravnim pretkom”, naglasio je Vučić.

Istakao je da je bilo reči i o stanju u našim oružanim snagama i tu su preduzeli adekvatne mere koje spadaju u domen poverljivog i najviše državne tajne.

“Nema predaje”

Na pitanje šta je njegova poruka Srbima koji žive na KiM, Vučić je rekao da je njegov odgovor nema predaje

“KM ostaje, baš kao što smo rekli pre mesec dana i pre dva i pre više meseci”, rekao je Vučić.

Comments

Pročitaj još