• Početna>
  • Vesti>

Biševac: Važni su nam predlozi građana, javne rasprave su odlično mesto za učešće u procesima odlučivanja

Foto Radio Mitrovica sever

U kojoj meri je Opština Severna Mitrovica usklađena sa principima “učestvovanja lokalne zajednice u procesima odlučivanja na nivou grada” a tiče se života građana i nihovih svakodnevnih potreba, govorio je za Radio Kosovska Mitrovica predsedavajući Skupštinom opštine Severna Mitrovica Nemanja Biševac .

“Opština poštuje sve procedure i zakonom predviđene obaveze, sprovodi dve javne rasprave tokom godine u vezi donošenja budžeta, kabinet gradonačelnika i čitava administracija stoji na raspolaganju građanima, postoji dan otvorenih vrata za primedbe, zahteve i molbe a svi zajedno se uključujemo u rešavanje istih ukoliko je moguće. U tom kontekstu rešavamo i individualne ali i zahteve grupa građana. Redovne sastanke održavamo sa mladima i studentima , da bi čuli kritike ali i ideje  mladih, kako bismo poboljšali životni standard i ljudi koji ovde žive ali i onih koji ovde borave tokom svojih studija”, kaže Biševac.

On tvrdi da postoji mnogo načina da se običan građanin obrati i transparentno iznese svoje mišljenje, predloži nešto ili zahteva a da to veoma brzo dođe do gradonačelnika pa i do skupštine na razmatranje. Navodi, da na prvom mestu postoji internet platforma koja funkcioniše sa svojim odeljkom “pitanja za gradonačelnika”, zatim tu su javne rasprave kao odlično mesto da se ideje iznesu i na kraju kontakt sa odbornicima u skupštini kao is a gradonačelnikom direktno.

“Dobar primer je poslednja javna rasprava kada je usvojen budžet za narednu godinu, na kojoj su uvaženi i uvršteni u plan finansiranja za narednu godinu, brojni predlozi građana za rekonstrukciju putne infrastrukture. Mi osluškujemo probleme naših građana, redovno održavamo sastanke pre skupštinskih zasedanja i onda iznosimo to što građani od nas zahtevaju. Trudimo se da odgovorima svima, čak kada i na društvenim mrežama dobijemo pitanja, dogovorimo se i težimo da na svakom koraku  budemo pravi servis građana.

Lokalna administracija je ograničena zakonskim aktima ali i lošom saradnjom sa vlastima u Prištini, pa se često dešava da ne može svaki zahtev da se reši pozitivno. Tada odgovor bude na žalost negativan kako kaže naš sagovornik. Naime, Opština je prošle godine od resornog Ministarstva dobila uputstvo da ne može da finansira rekonstrukciju preostalih dotrajalih fasada na stambenim objektima na severu Mitrovice, i to sada predstavlja problem jer se to do sada rešavalo i za to postoje pozitivni primeri, kao što su zgrade u ulici Kralja Petra  i još nekim lokacijama u gradu.

Osim što je u obavezi da rešava probleme i usvaja ideje građana Severne Mitrovice, u cilju sprovođenja transparentnosti, opština je dužna da građanima obezbedi i informacije od javnog značaja, poput uvida u javne nabavke i budžetske troškove.

“Već sutra se održava redovna sednica Skupštine opštine, gde ćemo predstaviti sve  izveštaje o ulaganju i investicijama i sva odeljenja u okviru lokalne administracije  podnose izveštaje i rade transparentno.

Zakonski okvir  ne nalaže posebnu formu podnošenja prijava i traženja pomoći, ali Biševac smatra da mnogo veću težinu ima predlog grupe građana nego pojedinca. Naveo je da u poslednje vreme dosta posla ima katastarska služba, koja godinama nije radila i sada je mnogo nagomilanog posla oko legalizacije i uknjižbe novih stambenih i poslovnih jedinica. Kaže da je procedura spora i da će trebati mnogo vremena ali da će i taj posao na kraju biti završen. Pošto je istekao rok za zahteve u ovom krugu, najavio je da će kada se jedan deo objekata uknjiži verovatno biti još krugova za prijavu, a to samo govori koliko je taj deo posla obiman i kompleksan s obzirom na okolnosti proteklih godina.

Govoreći o transparentnosti i aktivnom učešću u radu lokalne administracije, Biševac je naveo da je potrebno animirati građane i stare i mlade da se jednostavno uključe u procese donošenja odluka.

“Nije sve politika, i pogotovu mladi treba toga da budu svesni, iako na prostoru gde mi živimo mnogo toga zavisi ne od lokalne politike nego od politike na globalnom nivou, tako da se ne treba rukovoditi time već da svi budu odgovorni prma svojoj zajednici i da daju doprinos na bilo koji način. I dobrovoljno davanje krvi ili organizovanje humanitarne akcije ili akcije čišćenja i održavanja okoline je, na primer doprinos, a nije politika”, navodi Biševac

U svakom slučaju ključ uspeha u sredini kakva je naša je uzajamno poverenje , saradnja i otvorenost jednih prema drugima. Mi smo tu da saslušamo, predložimo i na kraju rešimo probleme svih građana Mitrovice, a na njima je da se uključe i olakšaju nam donošenje savih odluka od opšteg interesa, zaključuje na kraju predsedavajući Skupštinom Opštine Severna Mitrovica.

Comments

Pročitaj još