• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Zapad po svaku cenu traži neko rešenje za pitanje Kosova, Kvinta kod mene tražila hitan prijem

RTS

Predstavnici Kvinte tražili su kod mene hitan prijem, nadam se da neće doneti predlog iz Albanijan posta, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Dosad nam nije data realna šansa, ali čekam da vidim novi predlog, rekao je Vučić.

Albanijan post objavio je novi scenario o mogućem postizanju dogovora između Beograda i Prištine koji predviđa da do 24. februara 2023. dođe do sporazuma. Ako do sporazuma ne dođe, ometajućoj strani sledi batina, prema tom scenariju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su predstavnici Kvinte tražili kod njega hitan prijem, ali da juče i danas nije imao vremena da ih primi. Nada se da mu neće doneti taj predlog.

“Kada sam primio predstavnike Šolca i Makrona, Lajčak je bio tu, kao da sam znao, odbio sam papir jer sam znao da će Albanci da ga objave. Oni žive za paradu i šaradu, vratio sam i rekao da neću da uzmem taj papir”, podsetio je Vučić.

Komentarišući taj predlog, rekao je da je to bio veoma težak predlog za Srbiju.

“Ako bih u ovom trenutku mogao da se odredim, nisu nam dali šansu. Čekam da vidim novi predlog, možda nam pruži priliku”, rekao je Vučić.

U delu dokumenta koji je objavio Albanijan post navodi se da “ako se postigne dogovor, slede finansijski paketi, a ako se ne postigne, sledi teška batina”.

Vučić je rekao da se nada da to nije zvanična poruka, već samo mišljenje nekog autora u albanskoj novini.

“Jer, ako to bude njihova poruka, biće mnogo teško pristojno odgovoriti. Nadam se da to neće biti poruka, jer nam je EU potrebna”, rekao je Vučić.

Vučić je izavio i da ne može da govori o detaljima nemačkog i francuskog predloga za KiM, sve dok ne dobije potvrdu da može to da objavi. Uveren je, međutim, da što vreme bude više odmicalo da će biti spremni da ponude vrlo konkretan pristup EU i to u kratkom periodu.

Na pitanje šta znači to što su najavili da će ako “strane” u dijalogu Beograda i Prištine odbiju da idu ka konačnom pomirenju, sile preduzeti alternativni scenario gde bi proces u potpunosti preuzele u svoje ruke, Vučić je rekao:

“Tako da će da nas nateraju da prihvatimo, čak i ako ne želimo to, kako drugačije nego pretnjom silom, nema tu filozofije”, naveo je Vučić, dodajući da svakako ne može da nam se dogodi 1999. godina i da dok je predsednik on to neće dozvoliti, jer vodi računa o miru i stabilnosti. 

“Zapad želi što pre da reši pitanje Kosova”

Vučić ističe da se svi sve češće pozivaju na kosovski presedan, zbog čega Zapad želi što pre da reši pitanje Kosova.

“Pritisci na Srbiju će da rastu zbog toga što svi žele kraj te sage o Kosovu, da se ne bi mučili u odgovorima koje moraju da daju Rusima i svima drugima koji se pozivaju na to. Svi se sve češće pozivaju na kosovski presedan i stalo je zapadnim silama da reše to što pre. Neće birati načina i sredstva da do toga dođu”, naveo je Vučić.

Na konstataciju da je Gabrijel Eskobar rekao da je postizanje sporazuma pitanje nedelja, a ne godina, Vučić je rekao da je to čuo u mnogo razgovora, ali da ne misli da je to realno, jer Priština treba da ispuni ono što je predviđeno Briselskim sporazumom – da formira Zajednicu srpskih opština.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u Republici Srpskoj, Vučić je rekao da srpsko-srpskih sukoba ne može i ne sme da bude. To je moja poruka političarima u RS, rekao je Vučić.

Comments

Pročitaj još