• Početna>
  • Vesti>

Ambasadori Kvinte i EU kod Vučića: Delimo zabrinutost zbog mogućeg ugrožavanja stabilnosti

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ambasadore zemalja Kvinte – SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefa Delegacije EU u Srbiji. Ambasadori uručili Vučiću zajednički dokument, u kojem izražavaju “zabrinutost zbog mogućeg narušavanja stabilnosti u regionu”.

Aleksandar Vučić je ambasadore zemalja Kvinte i šefa Delegacije EU primio na njihov zahtev, saopšteno je iz predsednikove Službe za saradnju sa medijima.

Kako se navodi, ambasadori su Vučiću uručili zajednički dokument u kome izražavaju zabrinutost zbog mogućeg narušavanja stabilnosti u regionu, a uoči isticanja roka za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama na Kosovu i Metohiji.

Predsednik je rekao da deli zabrinutost zbog mogućih tenzija, dodavši da je Srbija posvećena dijalogu kao načinu za rešavanje otvorenih pitanja, na korist Srba i Albanaca koji žive na Kosovu i Metohiji, neugrožavajući svoje državne i nacionalne interese.

Ukazao je na to da su dosadašnje napetosti nastajale zbog jednostranih poteza Prištine, kao i na to da Priština ne poštuje odredbe Sporazuma o slobodi kretanja, zaključenog uz posredstvo EU.

U saopštenju se navodi da su ambasadori Kvinte i šef Delegacije EU zahvalili predsedniku Vučiću na konstruktivnom angažovanju Srbije u ispunjavanju Mape puta za primenu sporazuma o energetici, kao dela dijaloga sa Prištinom.

Sastanak je delom bio posvećen i dešavanjima u regionu, kao i kretanjima na globalnoj sceni.

Nakon sastanka, Vučić je na Instagramu napisao da je sa ambasadorima Kvinte i EU imao ozbiljne i za Srbiju suštinski važne razgovore.

“Uprkos svim izazovima nastavljamo da vodimo odgovornu politiku koja čuva mir i nacionalne interese naše zemlje, da štitimo slobodarski duh i samostalnost Srbije i uvek i svima govorimo istinu”, naveo je Vučić na Instagram profilu “Budućnostsrbije”.

Sastanku je prisustvovao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Comments

Pročitaj još