• Početna>
  • Vesti>

Volonteri Crvenog krsta danas obeležili Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

facebook

Volonteri Crvenog krsta Kosovske Mitrovice obeležili su danas, 18. oktobar, Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Ovim povodom, u šetališnoj zoni Ulice kralja Patra I u Kosovskoj Mitrovici od 11 do 13h, održana je ulična akcija u okviru koje su volonteri izveli prigodan performans, a na postavljenom info pultu razgovarali sa građanima i informisali ih o programu borbe protiv trgovine ljudima koji ova humanitarna organizacija sprovodi već godinama, istakao je Saša Nikolić, sekretar Crvenog Krsta Kosovska Mitrovica.

“Danas smo vršili edukaciju i mladih i starih ljudi, u smislu kako da se zaštite od situacije da ne budu žrtve trgovine ljudima, kako da prepoznaju neku potencijalnu situaciji i kako da spreče takvu situaciju. Kada su u pitanju deca sa njima razgovaramo na neki slikovit način, kroz bojanke i flajere objašnjavamo kako sve to može da izgleda, kao na primer edukacija u vidu Maše i Miše, naših imaginarnih drugara koji pokazuju neke moguće situaciju kako deca mogu doći u neku neprijatnu i nepredvidjenu situaciju” naveo je vršnjački edukator Luka Prlinčević.  

Preporuka za starije je da se pre svega čuvaju interneta zato što često ne znaju i otvaraju različite sajtove, prijavljuju se za poslove koji nisu najbolje definisani, prihvataju ih zbog dobre zarade, a kada odu u inostranstvo nestanu, i više se ne vrate.

Prlinčević pre svega preporučuje deci da moraju da se čuvaju, konkretno da ne bi trebalo da prihvataju poklon od nepoznatih ljudi, da ne ulaze u tuđa kola i kada su sami da izbegavaju sve ljudi koji su im nepoznati.

“Jedan, dva tri… čuvaj se ti! Ne otvaraj vrata bilo kome, već samo osobama koje poznaješ!

Comments

Pročitaj još