• Početna>
  • Vesti>

Lipljan: Počeli pripremni radovi za freskopisanje crkve Svetih Flora i Lavra

Foto: Kim

Uz blagoslov episkopa raško – prizrenskog Teodosija, u crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu počeli su pripremni radovi za freskopisanje ovog hrama. Projekat je izrađen u celosti, a moleri trenutno pripremaju zidove za freskopis.

Paroh lipljanski Dragiša Jerinić je za RTV Kim kazao da je ovaj hram građen od 1934. pa sve do 1961. godine.

“Hram Svetih Flora i Lavra u Lipljanu je poklon regenta kralja Aleksandra koji je, obilazeći tada Lipljan, video staru crkvu Vavedenja Presvete Bogorodice, ali je jednim delom video u ruševinama. Hteli su da urade nešto novo i pokrenuli su inicijativu za izgradnju hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu, jer znamo da su oni graditelji Lipeniona i Ulpiane i da su tada, kao hrišćani, nastradali zbog svoje vere”, kazao je on.

Projekat radio Aleksandar Deroko, crkva komunistima služila kao silos

Projekat za izgradnju hrama uradio je srpski arhitekta Aleksandar Deroko. Prema rečima oca Dragiše, ova crkva je za vreme komunizma bila pretvorena u silos u kome se čuvalo žito.

“Kasnije, osamdesetih godina, ona je vraćena svojoj prvobitnoj, bogoslužbenoj, nameni i liturgijskoj upotrebi. Ali, s obzirom da je ovde istorija bila burna, nisu stigli da hram završe do kraja”, naveo je on.

Lipljanci se odazvali pozivu

Ideja za početak prikupljanja sredstava za freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra javila se o Vaskrsu prošle godine. Jedan deo novca je već prikupljen, ali to nije dovoljno za završetak radova.

“Mi smo prošle godine počeli sa prikupljem sredstava. Bogu hvala, odazvao se dobar broj Lipljanaca koji su, nažalost, morali da odu. Priključili su se i svi naši vernici iz okolnih sela koja pripadaju ovoj parohiji. Imamo blagoslov i obećanje našeg vladike Teodosija da će preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju da nam obezbedi dobar deo sredstava za freskopisanje”, kazao je otac Dragiša.

“Svaka je crkva posebna”

Đorđe Milanković, jedan od ikonopisaca, poreklom iz Gornjeg Dobreva kod Kosova Polja, uradio je projekat za freskopisanje koje će u ovom hramu biti izvedeno seko tehnikom na suvom malteru.

“Majstori već pripremaju podlogu, tako da se nadamo da ćemo početkom narednog meseca već krenuti sa živopisom. Projekat obuhvata sve kanonske norme koje su propisane za jednu pravoslavnu crkvu. U suštini, svaka crkva je zasebna, na svoj način, što se arhitekture tiče, tako da se na osnovu toga plan i program prave. Lipljanska crkva je od izuzetnog značaja za sve nas širom Srbije, jer je na mestu na kome se nalazi. Takođe je značajna zato što je ova manja crkva iz srednjeg veka pored nje, tako da će to biti jedan spoj starog i novijeg slikarstva”, rekao je on.

Milanković je radio i na oslikavanju priprate u manastiru Svetog Dimitrija u Sušici, crkvi Svete Ekatarine u selu Bresje kod Kosova Polja, te ikonostasu za crkvu Svete Nedelje u Batusu.

Završetak radova krajem avgusta 2024. godine

Predsednik crkvenog odbora parohije lipljanske Zoran Simijonović očekuje da 31. avgusta 2024. godine, na devedesetu godišnjicu od izgradnje crkve Flora i Lavra, ona bude kompetno oslikana. Ikonostas je već urađen, a njegovom postavljanju mora da prethodi završetak radova na freskopisanju.

“Ovde imamo dva remek dela u porti. Mi, Lipljanci, u svim teškim vremenima se ovde okupljamo i crkva je jedan od najvećih stožera, posle države. Našeg naroda je ostalo ovde između 500 i 700. Velika je ideja, na hiljade ljudi je učestvovalo prilozima, donacijama, da mi krenemo sa radovima i da za dve godine bude oslikana i kompletno sređena crkva”, rekao je on.

Lipljanci apeluju na sve koji su već pomogli da sa tim nastave, a na one koji nisu, da se priključe, kako bi završili započeto. Kako kažu, svako ko pomogne biće upisan u istoriji ovih dveju crkava koje su veoma značajne za Srbe koji žive u ovom gradu.

“Radove smo započeli krajem leta, pre dva meseca, tu je sada završen projekat za struju. Svaka slika će imati reflektor, imaće video nadzor, crkva kompletno grejanje i zvučnike. To iziskuje mnogo sredstava, veoma su to skupi projekti. Moramo da se borimo za svaki dinar koji bi pomogao da se ostvari san ovog lipljanskog naroda i okoline, da 31. avgusta 2024. godine bude veliko veselje, gde ćemo da ozvaničimo da smo završili radove”, zaključio je Simijonović.

Novac za freskopisanje moguće je uplatiti lično u kancelariji Crkvene opštine Lipljan koja se nalazi u porti ovog hrama ili na dinarski žiro račun 205-0000000066793-14 u Komercijalnoj banci. Srbi iz Lipljana i oni koji rade na feskopisanju ovog hrama apeluju na sve dobronamerne ljude da im, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu da ostvare svoju nameru. Ujedno se zahvaljuju svima koji su novac već donirali.

Comments

Pročitaj još