• Početna>
  • Vesti>

Petković razgovarao sa Lajčakom o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM i ostalim pitanjima

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političko bezbednosnoj situaciji na KiM, s posebnim osvrtom na pitanja nestalih osoba, energetike i registarskih tablica, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je istakao da Beograd niti želi niti povlači poteze koji mogu da dovedu do tenzije i nove krize na terenu, već da Priština svojim nerazumnim i jednostranim akcijama čini sve da dovede do eskalacije situacije, posebno na severu KiM.

“Beograd će nastaviti da čuva mir i stabilnost kao najveće vrednosti i jedina odgovornost za izazivanje kriza jeste na Prištini”, upozorio je Petković i dodao da Beograd očekuje da međunarodna zajednica uradi svoj deo posla i privoli Prištinu na kompromis i konstruktivan dijalog, umesto što donosi jednostrane, destruktivne odluke.

Direktor Kancelarije za KiM podvukao je da umesto poštovanja sporazuma i formiranja ZSO, Priština nastavlja da grubo krši sporazume, među kojima su i sporazumi o slobodi kretanja i zvaničnim posetama. Takođe, Petković je sagovorniku naglasio i da Priština onemogućava snabdevanje lekovima srpskih sredina, suprotno utvrđenoj praksi i dogovoru.

Comments

Pročitaj još