U Velikoj Hoči proslavljen Miholjdan

Foto: Radio Goraždevac

Pod organizacijom Crkvene Opštine Velika Hoča i SO Orahovac i ove godine u Hoči je obeležen praznik svetog Kirijaka Otšelnika u narodu poznatiji kao Miholjdan.

Miholjdan se od 1992. godine proslavlja kao seoska slava Velike Hoče. Simbolično se na Miholjdan zatvara sezona berbe grožđa u orahovačkom vinogorju. Svečanom liturgijom, kulturno umetničkim programom i degustacijom vina uz prisustvo velikog broja gostiju u Velikoj Hoči proslavljen je Miholjdan.

Liturgiju je u crkvi Svetog arhiđakona Stefana u centru sela služio episkop Novobrdski Ilarion uz sasluženje više sveštenika i prisustvo vernika koji su stigli sa raznih strana.

U besedi je vladika Ilarion govorio o značaju današnjeg praznika za ovaj kraj kao i o samom svetitelju koji se danas proslavlja. Vladika je rekao da posebno u Velikoj Hoči treba da se sećamo koliko je bitan prinos Bogu.

„Posebno na ovom mestu i u ove dane treba da se sećamo koliko je bitan taj prinos Bogu i da ceo naš život treba da bude prinos Bogu. Neka bude prinos Bogu i to što trpimo nepravdu neku,  što je komšija dobio više nego što sam dobio ja, što se ovaj zaposlio pre mene. To je sve prionos koji mi dajemo Bogu, zato što smo mi izloženi neprekidno napadu besmisla, neprekidnom napadu greha koji je oko nas i u nama. Mi treba da preradimo to u sebi, tom veštoinom kako se pravi dobro vino, tako u sebi da od svega onoga lošega što se hvata u nama da to isčistimo. Da se okrenemo ka smislu, da u svemu vidimo lepotu i da u svemu vidimo lepotu Hristovu”, poručio je u besedi Vladika Ilarion.

Posle lutirgije organizovan je kulturno umetnički program u domu kulture, koji je kratkom besedom otvorio vladika Ilarion, zatim je dobrodošlicu poželeo predsednik privremenog organa opštine Orahovac Aleksandar Micić posle koje je miholjdanski govor održala Aleksandra Novakov iz Matice Srpske.

Comments

Pročitaj još