• Početna>
  • Vesti>

Nemačka potvrdila da je ponudila predlog u dijalogu Beograda i Prištine

Foto: Nova.rs

Vlada Nemačke potvrdila je prištinskim medijima da je sa Francuskom ponudila predlog u okviru dijaloga Beograda i Prištine, te da podržavaju proces koji vodi evropski izaslanik Miroslav Lajčak.

Nemačka vlada je u saopštenju navela da “čvrsto veruje da politička pitanja koja se odnose na put pune normalizacije treba tretirati na odlučniji i brži način kako se ne bi dozvolio nikakav prostor za eskalaciju na terenu”.

“Ovo je istaknuto na poslednjim sastancima na visokom nivou i o predlozima za to se razgovara poverljivo. Ove rasprave su u toku”, dodaje se u saopštenju.

O inicijativi Nemačke i Francuske govorio je prošle nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a potom je inicijativu dve zemlje potvrdio i premijer u Prištini Aljbin Kurti, rekavši da se radi o predlog testu za ispitivanje raspoloženja strana.

O predlogu je govorila i Vjosa Osmani, kazavši da je ozbiljan.

“Svaka inicijativa naših partnera je ozbiljna. Inicijativa je da se intenzivira proces dijaloga i, naravno, Francuska i Nemačka su istorijski partneri, saveznici i pristalice Kosova”, rekla je Osmanijeva.

Comments

Pročitaj još