• Početna>
  • Vesti>

Izgrađeno i privremeno oduzeto oko 100 nelegalnih objekata na Brezovici

Foto RSE

Na području Nacionalnog parka Šara na Brezovici nelegalno je napravljeno blizu 100 objekta, potvrdilo je Osnovno tužilaštvo u Uroševcu nakon objavljivanja izveštaja od strane Uprave za istraživanje teških zločina, Kosovske katastarske agencije i Odeljenja za upravljanje. Ovi objekti su privremeno oduzeti, navodi se u saopštenju Tužilaštva dostavljenog RTV Kim.

U više akcija na Brezovici koje je su sprovedene na zahtev Tužilaštva utvrđeno je da je na ovom području izgrađeno oko sto (100) objekata u suprotnosti sa Zakonom o Nacionalnom parku “Šara” br.04/ L-087 kao i suprotnosti sa Prostornim planom za Nacionalnog parka „Šara“ usvojenog od strane Skupštine Kosova.

“Po nalogu državnog tužioca, privremeno je oduzeto oko sto (100) građevinskih objekata koji su, prema navodima tužilaštva, izgradili okrivljeni u ovom predmetu zloupotrebom službene dužnosti, izdavanjem građevinskih dozvola mimo propisa i zakona koji regulišu Zakonom o Nacionalni park „Šara“, primanjem mita, davanjem mita”, navodi se u saopštenju.

Optuženi u ovom slučaju, gotovo njih trideset koji su uhapšeni u akcijama na Brezovici, su ugrozili životnu sredinu na ovom području, a izgrađeni objekti su rezultat gore opisanih krivičnih dela, dodaje se.

U nelegalnim radnjama vezanim za izdavanje dozvole i gradnju učestvovali su Srbi i Albanci, a od kraja prošle godine sprovedeno je više akcija na Brezovici. U jednoj od prvih uhapšen je bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić, ali i njegovi saradnici. Svi oni se nalaze u pritvoru a suđenje im još uvek nije počelo.

Comments

Pročitaj još