• Početna>
  • Vesti>

Članice EU dobile agendu liberalizacije viznog režima za Kosovo

Agenda za liberalizaciju viznog režima Kosova, non-pejper Evropske komisije koji je pre nekoliko meseci tražila Holandija, dostavljen je svim zemljama članicama Evropske unije, javljaju prištinski mediji.

U dokumentu u koji je Kljan Kosova imao uvid, navodi se da bi za Kosovo trebalo liberalizovati vize nakon što je uspostavljen “snažan pravni i operativni okvir” za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i suočavanje sa bezbednosnim i migracionim rizicima.

U dokumentu se dalje navodi da EK stoji iza izveštaja koje je sačinila 2016. i 2018. godine, a koji potvrđuju ispunjenost uslova za ukidanje viznog režima.

U četvrtak se očekuje prvi veliki korak ka liberalizaciji. Na dnevnom redu Radne grupe za vize pri Evropskom savetu 12. i 13. oktobra je, prema zvaničnom saopštenju, i razmatranje pomenutog dokumenta.

U petak, 14. oktobra, sastaju se ministri unutrašnjih poslova Unije, tačnije Šengenskog saveta. Tamo će se razgovarati o opštoj situaciji, sa posebnim osvrtom na upravljanje spoljnim granicama, i odlučivati o akcijama u ovoj oblasti.

Konačnu odluku o liberalizaciji, nakon završetka preliminarnih procedura, donosi Evropski savet kvalifikovanom većinom.

Do 31. decembra EU predsedava Češka, koja je slobodno kretanje građana Kosova u zoni Šengena postavila za jedan od svojih prioriteta što se Zapadnog Balkana tiče, pišu mediji u Prištini.

Comments

Pročitaj još