• Početna>
  • Vesti>

Stano: Otkloniti uzroke kašnjenja u primeni sporazuma Beograda i Prištine o energetici

Foto: Tanjug

Portparol Evropske unije Peter Stano kaže da je kašnjenje u primeni sporazuma o energetici, postignutog u Briselu između zvaničnika Beograda i Prištine u junu ove godine, posledica “tehničkih aspekata”, te da EU traži otklanjanje uzroka bez odlaganja.

“Kašnjenja u sprovođenju mape puta su zbog tehničkih aspekata, za koje je EU tražila od strana da se pozabave bez odlaganja”, rekao je Peter Stano u pisanom odgovoru portalu Albaninanpost.

“Radimo sa svim uključenim stranama na pronalaženju načina za prevazilaženje trenutnog kašnjenja u implementaciji”, dodao je Stano i ukazao na to da EU nudi instrukcije kako da odgovori na otvorena pitanja.

Napominje da “EU olakšava dijalog između strana i da nije arbitar”.

“Konačnu odgovornost za uspešnu primenu energetskih sporazuma i mape puta imaju strane”, dodao je Stano.

Takođe je istakao da EU pomno prati aktivnosti obe strane za energetsku mapu puta u svojstvu fasilitatora i garanta sporazuma o dijalogu.

“KOST, KEDS i Elektrosever su u redovnoj komunikaciji. Takođe, redovno izveštavaju EU i SAD”, dodao je Stano.

Odgovor Petra Stana usledio je pošto je glavni pregovarač vlade u Prištini Besnik Bisljimi izjavio da su se žalili Evropskoj uniji zbog neuspeha po pitanju sporazuma o energetici na severu.

“Poslali smo pismo Evropskoj uniji za Elektrosever, koji nije ispoštovao rok od 100 dana, sada teče dodatno vreme i to znači da može biti posledica po licencu”, rekao je Bisljimi pre nekoliko dana.

Mediji u Prištini su izvestili da je predsednik odbora Regulatorne agencije za energetiku u Prištini Imer Fejzulahu izjavio da osim prve tačke koja se tiče izdavanja licence za snabdevanje u okviru vodiča, nijedna druga tačka sporazuma sa Beogradom do sada nije završena.

Iz Vlade Srbije je sa druge strane saopšteno da je licenca Elektroseveru dostavljena šest dana nakon usvajanja mape puta o energetici, ali da srpska strana još uvek čeka da joj KEDS dostavi nacrt komercijalnog ugovora o poslovnoj saradnji sa Elektroseverom, o čemu je ukazano svim učesnicima u sprovođenju sporazuma.

Comments

Pročitaj još