• Početna>
  • Vesti>

Počelo carinjenje robe za Kosovo u luci Drač; Edi Rama: More je sada kosovsko i za trgovinu

Foto: Fejsbuk, Edi Rama

Počelo je carinjenje u luci Drač za robu namenjenju Kosovu, potvrdio je juče kosovski ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati. Potvrda je stigla i od albanskog premijera koji je poručio da je more ove zemlje „sada kosovsko i za trgovinu“. Sa druge strane iz kosovske carine najavljuju naredni korak – stvaranje zajedničke kancelarije u Vrbnici.

Čelnici kosovske i albanske vlade u pratnji direktora Carina, posetili su juče carinsku ispostavu Kosova u luci Drač.

Murati je u društvu ministarke finansija i privrede Albanije, Deljine (Delina) Ibrahimaj, poručio da je poseta obavljena povodom početka potpunog carinjenja u luci Drač za robu namenjenu Kosovu.

„Carinjenje robe u luci Drač omogućava privredi Kosova da praktično ima pristup moru, čime se olakšava prodor domaćih preduzeća na međunarodna tržišta“, naveo je ovaj ministar na svojoj Fejsbuk stranici.

Precizira da će se sa sadašnjim modalitetima funkcionisanja carinjenja u luci Drač smanjiti troškovi za preduzeća i potrošače za oko 2 miliona evra, a da će se, sa druge strane, poboljšanje vremena carinjenja odraziti na stvaranje optimalnih uslova za privlačenje stranih investicija.

Ovim povodom je ministarka Ibrahimaj kazala da je carinjenje robe namenjene Kosovu u luci samo sledeći korak u jačanju komercijalnih odnosa Albanije i Kosova.

Murati je precizirao da je Carina Kosova prisutna u luci Drač još od 2019. godine.

Sa druge strane, kako kaže, do sada je vršena samo registracija ulaska robe namenjene Kosovu, a bez ikakvog uticaja na smanjenje troškova ili vremena za preduzeća i potrošače.

Rama: „Naše more je sada kosovsko i za trgovinu“

Juče se oglasio i albanski premijer, Edi Rama, takođe navodeći da je započet proces carinjenja u luci Drač za robu namenjenu Kosovu.

„Naše more više nije kosovsko samo za turizam, već je kosovsko i za trgovinu“, poručio je Rama.

Kosovska carina: Sledeći korak zajednička kancelarija u Vrbnici

U međuvremenu je i iz kosovske carine saopšteno da će ovim potezom Kosovo uštedeti dosta novca i vremena.

Direktor carine, Agron Lugaljiju (Llugaliu), poručio je i da je sledeći korak stvaranje zajedničke kancelarije u Vrbnici a koja će, kako tvrdi, biti „glavna tačka za zajedničku razmenu“.

Podsetimo, na poslednjoj sednici kosovske i albanske vlada, održanoj u junu ove godine, potpisan je sporazum o analizi moguće carinske unije, koja, kako je naznačeno, označava komercijalnu integraciju dve privrede.

„Sporazum između vlada pruža široku platformu za efikasne opcije objekata. Ovim aranžmanom, kosovsko zakonodavstvo se primenjuje u luci Drač u korist naših trgovaca. AHV (Agencija za hranu i veterinu) je deo inicijative i provere će raditi zajedno sa NUH (Nacionalna uprava za hranu) Albanije, koja nudi veće mogućnosti za saradnju“, saopštili su ujedno iz kosovske carine.

Na sastanku dveju vlada održanom ovog leta ujedno je potpisan i sporazum o sufinansiranju između Ministarstva za infrastrukturu i energetiku Albanije i kosovskog Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture a koji se odnosi na izradu studije izvodljivosti i projektne ideje za železničku vezu Drač-Priština.

Podsetimo, kosovska carina je još 2018. godine najavila da će se početkom 2019. otvoriti carinski terminal za Kosovo u luci Drač, ujedno uz potvrdu da su tehničke grupe kosovske i albanske vlade započele postupak.

U godinama koje su potom usledile sve se češće govorilo o otvaranju luke kojom će upravljati Kosovo.

„Sporazum koji ćemo uskoro potpisati za olakšavanje carinskih postupaka između dve zemlje vodi nas do odredišta, transformacije luke Drač u de fakto luku Kosova“, izjavio je albanski premijer još 2020. godine takođe na zajedničkoj sednici dveju vlada.

Comments

Pročitaj još