• Početna>
  • Vesti>

Lajčak sa Mirčeom: Poziv na uzdržanost, smirenost i nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Foto: Tviter Mitroslav Lajčak

(Vest je ažurirana) Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, sastao se danas sa zamenikom generalnog sekretara NATO-a, Mirčeom Džoanom i ambasadorima NATO-a. 

Lajčak je naveo da se razgovaralo o “najnovijim dešavanjima na Zapadnom Balkanu i dijalogu”, podelivši fotografiju sa Džoanom. 

“Dobar sastanak sa Miroslavom Lajčakom o Kosovu i regionalnoj situaciji, gde je saradnja NATO-a i EU ključna. Snažno podržavamo dijalog između Beograda i Prištine uz posredovanje EU i pozivamo na nastavak smirenosti i uzdržanosti. Misija NATO-a – KFOR – ostaje budna i posvećena svom mandatu u skladu sa UN-om” – naveo je zvaničnik NATO-a na svom Tviter nalogu. 

Podsetimo, 1. oktobra prošlo je prvih mesec dana od dvomesečnog roka za preregistraciju srpskih registarskih tablica gradova na Kosovu na “RKS” tablice. Iako je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, naveo u svojoj video poruci da je 31. oktobar poslednji rok za preregistraciju, za prvih mesec dana, prema informacijama iz kosovskih medija, samo je 9 zahteva podneto za preregistraciju. 

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, naveo je danas da je u ovoj opštini do sada podnet samo jedan zahtev za preregistraciju, te da se nadaju “kompromisnom rešenju”. 

“Imamo apsolutno poverenje u državni vrh i nadamo se da će do isteka roka doći do nekog kompromisnog rešenja. Pre svega očekujemo od zapadnih zemalja da izvrše pritisak na privremene institucije u Prištini i da se kompromisno rešenje nađe za pregovaračkim stolom u Briselu”, rekao je Radojević za lokalnu televiziju Most. 

Comments

Pročitaj još