• Početna>
  • Vesti>

Vučić i Lavrov: Produbljivanje strateškog partnerstva

tanjug

Aleksandar Vučić se u Njujorku sastao sa Sergejem Lavrovom. Zaključili su da treba da se nastavi sa produbljivanjem strateškog partnerstva dve zemlje, da Rusija i Srbija pristupaju rešenju Kosova sa jedinstvene pozicije, te da će Srbija gledati da pored svih pritisaka Zapada Rusiji ne uvede sankcije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su u Njujorku na marginama sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije a izvestila agencija TASS.

Lavrov i Vučić su razmenili mišljenja “o situaciji na Balkanu i aktuelnim međunarodnim temama”.

Istakli su zajedničku opredeljenost za nastavak “dinamičnog razvoja rusko-srpskih odnosa, produbljivanja strateškog partnerstva dve zemlje, nastavak intenzivnog dijaloga na najvišem i visokom nivou”, zaključeno je u saopštenju Ministarstva.

Vučić i Lavrov su se saglasili o potrebi da Priština hitno ispuni sve svoje obaveze, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

“Rusija i Srbija pristupaju rešenju Kosova sa jedinstvene pozicije, oslanjajući se na međunarodno pravo i fundamentalnu Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN. Naglašena je potreba za hitnim i sveobuhvatnim ispunjavanjem obaveza od strane Prištine, uključujući uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu sa širokim spektrom izvršnih ovlašćenja”, istaknuto je u saopštenju.

Vučić je posle sastanka s Lavrovim objasnio da se “nada“ da antiruske sankcije Srbija neće uvesti, navodi “Izvestija” i napominje kako “Evropska unija uporno traži od Beograda teritorijalni kompromis po pitanju Kosova u zamenu za evropske integracije”.

“I sami znate sve: veliki pritisak. Ali do sada smo sve izdržali”, rekao je Vučić izveštaču “Izvestije”.

Comments

Pročitaj još