Vučić: Ne odustajemo od KM tablica

Foto: Printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Skupštini da Srbija neće odustati od KM tablica na Kosovu i Metohiji, kao i da će tražiti od nove vlade, kada bude izabrana, da parlament ima veću ulogu u pregovorima.

Odgovarajući na izlaganje predsednika Nove Demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića, Vučić je istakao da ne bi bilo pametno napuštati evropski put Srbije.

Najavio je da će se zalagati za to da Skupština Srbija uzme više učešće u rešavanju kosovskog problema.

“Da li obožavam EU? Ne, mnogo bolje od vas znam šta nam čine, znam šta sam im izgovorio. Razmislite zašto Orban ne napušta EU, iako je uveo sankcije Rusiji. Orban mi uvek kaže – sve znaš šta mislim o njima, ali bolje biti član kluba, nego ne biti član kluba”, ispričao je Vučić.

Priznaje da smo u teškoj situaciji, ali i da smo uspeli da posle 40 godina dovedemo španskog premijera, koji je bio odličan za nas u Beogradu, a još bolji u Albaniji.

“Mi nećemo promeniti stav Nemačke, Francuske i ostalih. Imamo li snage da se borimo sa njima – nemamo, ali se nećemo povući, kao što se nećemo povući ni u slučaju KM tablicama, jer je to za nas dokaz postojanja države Srbije na KiM. Za nas je to dovoljno vredna stvar da možemo da kažemo da je Kosovo deo Srbije”, istakao je Vučić.

Naglasio je da bi nas izlazak sa evropskog puta skupo koštao, iako je većina ljudi u Srbiji protiv EU.

“Mislim da u ovom trenutku, ne smemo, niti možemo da napuštamo evropski put. Nama je potrebno da jačamo zemlju, dovodimo investitore, radimo na jačanju pravne države, radimo na uvećanju saradnje sa evropskim zemljama. Bolje da kupujemo vreme, jer kada bismo napustili evropski put, niko u Evropi više ne bi hteo da sarađuje sa nama”, rekao je Vučić.

Comments

Pročitaj još