• Početna>
  • Vesti>

Izložba „Zapisi: Novi momenti“ Stefana Mladenovskog iz Severne Makedonije u sredu u “Akvarijusu”

Foto: PKC "Akvarijus"

Izložba crteža i kolaža „Zapisi: Novi momenti“ likovnog umetnika iz Severne Makedonije Stefana Mladenovskog biće otvorena u galeriji mitrovičkog Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ 10. aprila 2024. godine u 20.30. Stefan Mladenovski gost je Mitrovičke umetničke rezidencije koju podržava UNMIK.
Ulaz je slobodan.

Stefan Mladenovski je rođen 1996. godine u Krivoj Palanci (Severna Makedonija). Osnovne studije završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Skoplju, na odseku grafika sa restauracijom i konzervaciojom, u klasi profesora mr Zorana Jakimovskog. Na istom fakultetu završio je i master studije pod mentorstvom profesora Mirka Vujisića. Član Društva likovnih umetnika Makedonije (DLUM). Svoje radove izlagao na preko 30 izložbi širom Severne Makedonije, kao i u Srbiji, Bugarskoj i Poljskoj.
Tokom boravka na Kosovu Stefan Mladenovski stvoriće novo umetničkom delo inspirisano boravkom u Mitrovici, koje će biti prezentovana na završnoj multimedijalnoj izložbi Mitrovičke umetničke rezidencije krajem maja 2024. godine.

„Slike Stefana Mladenovskog su sinteza svih likovnih tehnika i disciplina. To je velika riznica likovnog pisanja, biblioteka u kojoj je pohranjena raznovrsnost likovne umetnosti. Ali ipak, ti detalji su raspoređeni u savršenom redu i celini. Samo prividan odraz haosa i nemira u detaljima stvara impulsivan utisak. U ovoj slikarskoj umetnosti vlada savršena harmonija. Kao tajanstvena kaligrafija, upravo odmotana sa svitka nekog dalekog mistika. Za dešifrovanje kaligrafije Stefana Mladenovskog potrebno je mnogo pažnje i radoznalosti. Fragmenti u ovim delima su slike za sebe, delovi koji mogu slobodno da funkcionišu bez okvira u kojima se odvija drama kompozicije. Ovde se krije neka mala, ali lična beskonačnost. Tragovi koji vode do autorove lične priče. Ta priča je ispričana bez naracije i patetike. Više kao simbolistička poezija“, stoji u prikazu izložbe likovnog umetnika Nikole Pijanmanova.

Comments

Pročitaj još