• Početna>
  • Vesti>

Rakić: Ukoliko ne dođe do rešenja, mi ćemo početi sa napuštanjem svih institucija

Foto: TV Most, arhiva

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je danas u Kosovskoj Mitrovici da su na sastanku u Beogradu predsedniku Aleksandru Vučiću preneli svoje stavove, a prvi je da ima punu podršku “da u narednih deset dana pronađe kompromisno rešenje koje ćemo podržati”.

Od predsednika smo tražili jasne i čvrste garancije da neće dozvoliti progon i pogrom našeg naroda” istakao je Rakić.

Dodao je da su predsedniku  poručili da su ” do sada više puta, na njegovo insistiranje, nastavljali da se institucionalno borimo za prava našeg naroda”.

“Ako se ne dođe do rešenja mi ćemo početi sa napuštanjem svih institucija, prvo mi političari a posle svi redom, tužioci, sudije, policija. Na taj način će doći do totalne razgradnje Briselskog sporazuma, kojeg je Priština obesmislila upornim odbijanjem da i nakon 10 godina formira Zajednicu srpskih opština”, rekao je predsednik Srpske liste.

Rakić kaže da su uvereni da će predsednik Vučić doći do kompromisnog rešenja, iako je za kompromis potrebna i druga strana.

“Ovom prilikom pozivamo i KFOR da ostane garant mira i bezbednosti za sve ljude na ovim prostorima, poštujući mandat i Rezoluciju 1244. Pozivamo ih da spreče eventualni progon Srba, i ne ostanu pasivni kao što su bili 2004. godine. Ne smeju da dozvole da albanski specijalci dovlače tešku mehanizaciju i vatreno oružje u čisto srpske sredine”, kaže Rakić.

Rakić je saopštio da su gradonačelnici i predsednici skupština sve četiri opštine sa severa, Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok sazvali zajedničku sednicu za sredu u 12 časova, na kojoj će se raspravljati o bezbednosnoj situaciji.

“Na samom kraju želim da vam poručim, mi smo svoj na svome, ovaj narod ne juriša na bilo koga već već želi da živi normalnim životom. Narod jeste zabrinut ali i rešen da ostane i opstane. Svesni smo da ovo nije pitanje tablica i ličnih karata već će se sutra pojaviti novi izgovor za maltretiranje našeg naroda”, rekao je Rakić istakavši da su predstavnici Srpske liste bili uvek uz svoj narod.

Rakić je takođe rekao da “želi da poruči narodu, da u ovom teškom trenutku, kada Priština čini sve da jednostranim potezima oteža život našem narodu i najdirektnije ugrožava mir, naš predsednik čini sve da dođe do kompromisa i da se sačuva mir, pre svega, i da se sačuva naš narod i da ostane na svojim vekovnim ognjištima”.

Konferenciji za novinare na koju Radio Kosovska Mitrovica nije pozvan, prisustvovali su gradonačelnici četiri opštine sa severa Kosova Milan Radojević, Dragiša Milović, Srđan Vulović, Zoran Todić, predsednici skupština opština Zvečan i Severna Mitrovica Srđan Milosavljević i Nemanja Biševac, i potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Comments

Pročitaj još