• Početna>
  • Vesti>

Predstava “Od osmeha do premudrosti Božije” odigrana u Velikoj Hoči

Foto: Radio Goraždevac

U petak, 12. avgusta u Velikoj Hoči se publici predstavio prvak Narodnog pozorišta iz Novog Sada glumac Miodrag Petrović predstavom (monodramom) “Od osmeha do premudrosti Božije”.  

Predstavu je publika odgledala u jednoj od školskih učionica, jer je planirano izvođenje na otvorenom omela kiša.

Po rečima Miodraga Petrovića, glumca koji je ceo svoj radni vek proveo Srpskom narodnom pozorištu kao matičnoj kući, ovo je bilo i premijerno prikazivanje predstave za koju je dobio blagoslov od NJegove Svetosti patrijarha srpskog g.g.Porfirija.

Predstava će narednih dana biti prikazana publici u još nekoliko mesta na Kosovu i Metohiji: Osojanu, Goraždevcu, Mitrovici… a potom će se prikazivati i u drugim delovima Srbije na saborima i crkvenim sabranjima.

Predstava je spoj različitih misli i rečenica o smehu ali su tu i šale i anegdote nastale u životima sveštenika, monaha, episkopa, pisaca a završava se rečima ave Justina o komediografu Branislavu Nušiću.

Po rečima Miodraga Petrovića osmeh može da približi ljude veri a ne da ih udalji, a čovek je jedino biće koje se smeje.

„Niko od nas ne može da objasni taj smeh i osmeh, ali tragamo za tom Božjom tajnom u čoveku u bezdanim dubinama negde, ima tu nečega. Jer jedini je čovek biće koje se smeje. Tako ne umem da objasnim to moje osećanje što sam toliko radostan i srećan što je to baš u Hoči. Mogu ja da pričam racionalne neke razloge ali sve je to slabo i tanušno u odnosu na ono što osećam dubinski. Hoča je znamenito mesto i ovo je premijera”, rekao je Petrović.

On se osvrnuo i na monodramu koju igra.

“Ovo je sastavio Predrag Čurić, reditelj, on je skupio ove tekstove i namera je da izvodimo po hramovima i po portama širom Srbije i šire. Neko je rek’o da je jedan čovek čovečanstvo a kamoli ova puna učionica i još da dodam da mi je danas rođendan i sve to ima neku simboliku“.

Miodrag Petrović kaže da je prvi put u Velikoj Hoči ali ne i na Kosovu i Metohiji.

„Pre rata sam igrao predstave sa Srpskim narodnim pozorištem u Peći,Prizrenu, Prištini a ovo mi je prvi dolazak i prva predstava u Velikoj Hoči“- rekao je glumac Miodrag Petrović, ne krijući zadovoljstvo što će nekoliko dana boraviti u Velikoj Hoči i drugim delovima Metohije na poziv HO,, Prijatelji Dečana,, i oca Benedikta, a sa blagoslovom vladike Teodosija.

Comments

Pročitaj još