• Početna>
  • Vesti>

Osojane: Đedov sabor u znak sećanja na dan povratka i mitropolita Amfilohija Radovića

Foto: Radio Goraždevac

Liturgijskim okupljanjem u crkvi Setog Arhangela u Osojanu obeležen je drugi dan sabora koji se održava povodom dvadeset i jedne godine od povratka meštana u ovo selo. Od prošle godine sabor nosi naziv “Đedov sabor” u znak sećanja na mitropolita Amfilohija Radovića.

Liturgiju je služio vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje igumana Cetinjskog manastira Pajsija Đerkovića, igumana Svetih Arhangela oca Mihajila, igumana Crne Reke oca Andreja i velikog broja sveštenstva i sestrinstva.

Na današnji dan pre dvadeset i jedne godine počeo je povratak Srba u Osojane. Tog dana služena je sveta liturgija na pragu porušene i spaljene škole u selu Osojane, kazao je vladika Teodosije. 

“Danas smo se molitveno setili i stradanja Srba u opštini Istok. Ovo je i drugi Đedov sabor našeg divnog mitropolita Amfilohija, koji je bio mitropolit crnogorsko-primorski, ali je u svom srcu i u duši nosio Kosovo i Metohiju, i mnogo puta je to potvrdio svojim životom, svojim delima”, reko je vladika Teodosije.

Iguman Cetinjskog manastira rekao je da se današnjim prisustvom na Đedovom saboru u Osojanu pokazuje ljubav prema svima koji žive na prostoru KiM-a.

“Mitropolit Amfilohije nije bio ni prvi, ni poslednji koji je ovde zaorao duhovnu brazdu, na ovom svetom Kosovu i Metohiji. Ne bih mogao da ne pomenem zajedno sa njim i patrijarha Pavla i našeg vladiku Atanasija, koji su gde god su se nalazili ostavljali te duhovne brazde za sobom, ali su se njih trojica naročito potrudili ovde, na Kosovu i Metohiji. Danas ovim našim prisustvom mi žeilimo da pokažemo i našu ljubav prema svima vama, da znate da svaka vaša radost je i naše radovanje i da svaka vaša tuga je i naša tuga”, reko je iguman Cetinjskog manatira.

Predsednik Privremenog organa opštine Istok, Kosta Belošević, koji je bio domaćin slave rekao je da ideja obeležavanja povratka u Osojane nosi seme nade da pogorma više nikada ne bude.

“Ideja obeležavanja događaja povratka u Osojane nosi seme nade da pogroma više nikada ne bude i da se do prosperiteta ne dolazi na način i po meri drugih i nepriznavanju drugima da imaju svoj jezik, kulturu, svoju veru i da odlučuju o sebi. Pred nama su mnogi izazovi koji traže našu čvrstu veru i našu odlučnost da postojimo i da opstanemo na ovim prostorima”, rekao je Belošević.

Nakon litrugije bio je priređen i kulturno-umetnički program koji je organizovalo Kulturno-umetničko društvo “Kopaonik” iz Leposavića.

“Veoma je važno što smo starosrpske izvore uklopiliu u Đedov sabor, jer je zaista blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio posvećen Kosovou i Metohiji. U znak pažnje i sećanja na njega, eparhija je predložila ovaj sabor i naravno i mi smo to lepo prihvatili i prošle godine smo uključili i dan za satrosrpske izvorne pesme Kosova i Metojije”, reko je Đorđe Lakušić predsednik KUD “Kopaonik” iz Leposavića.

Na saboru su bili prisutni i predstavnici udruženja kidnapovanih i nestalih na Kosovo i Metohiji.

Tokom dana vladika Teodosije položio je venac na spomenik ubijenim i nestalim osobama od 1997. do 2000. godine koji se nalazi ispred crkve Setog Arhangela u Osojanu.

Comments

Pročitaj još