• Početna>
  • Vesti>

Stano: Dijalogom se mogu naći rešenja i otkloniti napetosti na Kosovu

Foto: N1

„Evropska unija je uverena da se dijalogom Beograda i Prištine uz posredovanje EU mogu naći rešenja i otkloniti napetosti na Kosovu“, izjavio je u Briselu portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano, naglasivši da se „EU ne bi angažovala da nije uverena da će se naći rešenje“ i zato je pozvala obe strane da dođu na razgovore u Brisel.

„EU smatra da je važno da svi koji su upleteni u neusaglašene i jednostrane akcije narušavaju mir i stabilnost na terenu i što tamo sprečava slobodu kretanja svih građana, moraju to odmah prekinuti“, stavio do znanja portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela.

Jedini način da se reše sporovi, a posebno ovaj poslednji su dijalog i pregovori, dakle dijalog i pregovori, rekao je Stano, predočivši da „Evropska unija i njene članice prate s posebnom pažnjom i zabrinutošću događaje na severu Kosova“.

„EU je bila i sada je u kontaktu s obe strane, Kosovom i Srbijom, a mi usaglašeno radimo zajedno s EULEX-om i NATO, s KFOR misijom na terenu, kao i međunarodnim partnerima, naročito sa SAD, a naš sveukupni cilj je da se napetost smanji“, kazao je Stano.

Visoki predstavnik EU Borel i specijalni izaslanik Miroslav Lajčak su, prema njegovim rečima, bili u vezi s obe strane i „pošto je Kosovo prihvatilo zahtev visokog predstavnika EU i SAD da odloži mere koje su izazvale pobunu, EU je pozvala u Brisel obe strane da razmotre način za rešenje i da se preči da se takve zategnutosti ne ponove“.

„Još jednom bih želeo da ponovim da sva otvorena pitanja između Srbije i Kosova moraju da se reše kroz dijalog uz posredovanje EU“, stavio je do znanja Borelov predstavnik za medije.

„To je“, dodao je, „važno za ljude na Kosovu i u Srbiji i značajno je za evropsku perspektivu obe strane“.Odgovarajući na pitanja novinara, Stano je ponovio da „srpska strana, kao i Kosovo, veoma dobro znaju da je normalizacija njihovih odnosa veoma važna za put ka EU“.

Comments

Pročitaj još