• Početna>
  • Vesti>

Vučić,Rama i Kovačevski dogovorili zajednički odlazak na samit

(Foto Franc Zhurda/AP)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski, doneli su odluku o zajedničkom odlasku na samit EU-Zapadni Balkan, koji će sutra biti održan u Briselu, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

U saopštenju se navodi da su u današnjem razgovoru Vučića, Rame i Kovačevskog razmotrene okolnosti vezane za učešće na samitu i da su lideri tri zemlje, posle detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, doneli odluku o zajedničkom odlasku na samit, pri čemu su usaglašeni i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima EU.

Imajući u vidu da Srbija, Albanija i Severna Makedonija dosledno zastupaju interese svojih građana i celog regiona Zapadnog Balkana na svim relevantnim međunarodnim forumima, odluka o učešću i zajedničkom pristupu na samitu u Briselu predstavlja još jedan korak u borbi za napredak naših zemalja, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je odluka o zajedničkom učešću i jasan signal da i pored brojnih prepreka, nastavljamo da dajemo konstruktivan doprinos na putu ka evrointegracijama.

Svesni smo da teme o kojima ćemo razgovarati na samitu neće biti lake, ali će naše učešće još jednom pokazati i potvrditi posvećenost evropskom putu Srbije, Albanije i Severne Makedonije, poručila su tri ledera.

“Dogovoreno je da na sastancima u Briselu nastavimo da se borimo za dijalog kao glavni i jedini ispravan model za rešavanje svih otvorenih pitanja, uz ulaganje napora za jačanje međusobnog poverenja i intenziviranje komunikacije sa zvaničnicima Unije, sve u cilju nastavka borbe za što bolji život svih naših građana”, ističe se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još