• Početna>
  • Vesti>

Misija OEBS-a na Kosovu održala četvrti “Media Fellowship” program za mlade novinare

Foto: OEBS

Misija OEBS-a na Kosovu održala je svoj četvrti ’Media Fellowship’ program, godišnju inicijativu čiji je cilj razvoj mladih novinara i uspostavljanje mreže kolega iz različitih zajednica. 

Od 13. do 18. juna 2022. godine, osam mladih novinara sa Kosova imalo je priliku da poseti udruženja novinara, javne emitere, savete za štampu i istraživačke medije u Prištini i Beogradu, saopšteno je iz ove misije. Oni su iz prve ruke učili o profesionalnim standardima izveštavanja, standardima novinarstva, uravnoteženim narativima, medijskoj i informacionoj pismenosti i poštovanju etičkih kodeksa.

„Misija OEBS-a podržava programe poput ’Media Fellowship’ programa, koja okuplja iskusne medijske profesionalce i mlade novinare iz različitih etničkih zajednica kako bi razmenili iskustva i omogućili prenos ekspertize“, rekao je ambasador Majkl Davenport, šef Misije OEBS-a na Kosovu.

„Pored podrške mladim novinarima u njihovom profesionalnom razvoju, ovaj program ima za cilj i unapređenje društvene kohezije i odnosa među zajednicama, što je zajednički cilj koji delimo sa medijima“, dodao je on.

„Zahvalna sam što sam dobila priliku da izbliza vidim kako rade moje kolege ovde na Kosovu i u Beogradu, i na ovaj način doprinose razmeni različitih ideja i iskustava u medijima, što nam pomaže da se profesionalno razvijamo. Kao mlada novinarka na početku svoje karijere smatram da je ovaj događaj bio veoma koristan i poučan“, rekla je Aferdita Ljukaj sa TV Kanal 10.

Za Uroša Milosavljevića sa TV Most, ovaj program „je bio odlična prilika da upoznamo ljude sa obe strane i vidimo da smo zapravo veoma slični, pored posla koji nas povezuje.”

Drugi novinari izabrani da učestvuju u ovogodišnjem programu su: Vljere Mehmeti (Koha Group), Agnesa Sahiti (TV Klan Kosova), Benita Zenelji (ATV), Nemanja Jakšić (Radio Kontakt Plus), Teodora Živanović (TV Most) i Dragana Vukosavljević (informativni portal KoSSev).

Oni su i najnovija dopuna Alumnistima programa ’Media Fellowship’, koji je do danas okupio oko 30 novinara iz različitih zajednica na Kosovu.

Grupa će u septembru otići u sličnu studijsku posetu Tirani, gde treba da se sastane sa predstavnicima medijskih institucija, regulatornih tela i različitih medijskih kuća.

Pokrenut 2017. godine, sa dvogodišnjom pauzom tokom pandemije, OEBS-ov ’Media Fellowship’ program za mlade novinare neguje lokalni novinarski talenat promovišući rodnu ravnopravnost, multietničnost i pomirenje na Kosovu.

Comments

Pročitaj još