• Početna>
  • Vesti>

Kurti o struji na Severu: Sledeća nedelja ključna; Negoduje zbog izjave Brnabić o broju žrtava 1999.

Foto: KoSSev

„Dani u sledećoj nedelji su ključni da vidimo da li će biti finalizovan dogovor za početak implementacije energetskog puta“, kazao je danas kosovski premijer, Aljbin Kurti, u iščekivanju novog susreta u Briselu, ali i sve češćih navoda kako Beograda, tako i Prištine, o mogućnosti postizanja sporazuma o struji na Severu Kosova.

Kurti poziva na „oprez“ kada se govori o sporazumu o energetici

Nakon serije izjava zvaničnika Beograda i Prištine, danas je i kosovski premijer, Aljbin Kurti, kazao da su dve strane veoma blizu postizanja sporazuma o pitanju energetike na Severu Kosova.

Kurti je kazao da u samom tekstu sporazuma neće biti dodatno ništa više osim četiri nadležnosti, koje su, tvrdi, dogovorene za četiri opštine na Severu Kosova.

„Treba zapamtiti da su to četiri ranije ugovorene usluge – ugradnja brojila za energiju, održavanje brojila, fakturisanje i naplata. Ovu obavezu smo ispunili. Neće biti dodatnih usluga mimo ove četiri usluge i izvan četiri opštine na Severu Kosova“, rekao je on.

Kurti je pozvao na oprez zbog „neistina koje mogu javno da se iznesu“, jer se, prema njegovim rečima, traže izgovori da se ovaj dogovor ne postigne.

„Dani u sledećoj nedelji su ključni da vidimo da li će biti finalizovan dogovor za početak implementacije energetskog puta, tako da moramo da pazimo da narednih dana ne oštetimo proces nagađanjima, niti četvrtinom istine, jer se traže izgovori da se odstupi od dogovora kojem smo blizu“.

Kurti je dodao da energetski sporazum nije vezan za viznu liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

Kurti: Nema zvaničnika u Briselu koji ne prihvataju da bi dijalog trebalo da se završi uzajamnim priznanjem

Kurti je ujedno kazao da u Briselu nema zvaničnika koji ne prihvataju sporazum koji podrazumeva uzajamno priznanje Kosova i Srbije.

„Dijalog je popločan za pravno obavezujući sporazum koji se fokusira na uzajamno priznanje. Ima zvaničnika u EU koji to jasnije govore, ima i drugih koji su rezervisani, ali nema zvaničnika u Briselu koji ne razumeju i ne prihvataju da puna normalizacija očigledno znači i uzajamno priznanje“, rekao je on.

Kurti negoduje zbog izjave Brnabić o broju poginulih i silovanih tokom rata

Aljbin Kurti je danas ujedno reagovao povodom izjave srpske premijerke, Ane Brnabić, koja je juče u Ohridu kazala medijima da se nije dogodio genocid na Kosovu, dok je ujedno dovela u pitanje brojeve ubijenih i silovanih tokom rata, koje je izneo albanski novinar iz Makedonije.

Na konstataciju novinara da je na Kosovu 1000 ubijene dece i 20.000 hiljada silovanih zena, Brnabić je kazala:

„…Nigde ne postoje brojevi koje ste vi izgovorili, jer nisu tačni i jer se to nije desilo. I kada je Priština pozvala da se prijave slučajevi silovanja, prijavilo se nešto više od 900 žena, što je strašno, katastrofalno, za svaku osudu ali nemojte da pričate o 20,000“

Kurti je na današnjoj konferenciji ukazao na masovnu grobnicu u Batajnici, te poručio da je ono što je Brnabić kazala „nepodnošljiva neistina“.

„Ono što je rekla je nesumnjivo redukcija, iskrivljavanje, nepodnošljiva neistina. Samo je u Batajnici ekshumirano 744 tela Albanaca, samo u jednoj masovnoj grobnici. U Srbiji je u masovnim grobnicama ekshumirano ukupno 950 Albanaca. Možda je o tome govorila. Ne može se reći 900 za čitav rat koji se odigrao na Kosovu“, rekao je Kurti.

Kurti je ocenio da Brnabić teži ka tome da „minimizira zločine“.

„Reč je o oko 20 hiljada žena i devojaka, ali i dečaka i muškaraca koji su silovani i postoje nacionalne i međunarodne organizacije koje to dokazuju. Primetio sam da premijerka Srbije ima tendenciju da kaže da je bilo zločina, ali mnogo manje. Ona razume da je ranjiv položaj ako kaže da se na Kosovu nije dogodio zločin. Videli smo ovakav pristup Beograda i ranije u odnosu na Bosnu, gde ne poriču masakr u Srebrenici, već kažu da to nije tačan broj ubijenih“, zaključio je Kurti.

Kurti: Reči veteran i plata ne mogu biti u istoj rečenici

Kosovski premijer, je na isto konferenciji govorio o zahtevima bivših boraca OVK u vezi sa platom o minimalnoj zaradi.

Kazao je da reči „veteran, borac i oslobodilac“ ne bi trebalo da budu u istoj rečenici kao i reč plata.

Kurti je poručio da se plata „ne uzima za nešto što je urađeno pre 23 godine“.

I danas je ponovio da bi njihova primanja trebalo da bude veća od minimalne zarade, ali i da bi pre toga trebalo da se „očiste spiskovi“, odnosno da se sa njih izbace lažni veterani.

„Ne treba da povećavamo broj veterana da bismo se osećali ponosnim“, ocenio je Kurti.

On je dodao da se radi na konkretnom predlogu – ponudi koja će biti predstavljena udruženjima bivših pripadnika OVK.

Podsetimo, bivši pripadnici OVK protestovali su u četvrtak ispred zagrade kosovske skupštine kako bi iskazali protivljenje Nacrtu zakona o minimalnoj zaradi koji je dan ranije usvojen u prvom čitanju.

Ovim Nacrtom predviđeno je povećanje minimalne zarade na Kosovu sa 170 na 264 evra. Međutim, zakonom nisu obuhvaćene kategorije „boraca“.

Bivši pripadnici OVK u četvrtak su zahtevali da se sastanu sa Kurtijem. Do sastanka tada međutim, nije došlo, već sledećeg dana, kada, kako su javili prištinski mediji, dve strane nisu uspele da postignu dogovor.

Comments

Pročitaj još