Kumanovski sporazum, 23 godine posle

Foto: Tanjug

Pre 23 godine potpisan je vojno-tehnički Kumanovski sporazum kojim je okončano NATO bombardovanje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i povlačenje jugoslovenskih snaga bezbednosti sa Kosova i Metohije.

Vojno-tehnički sporazum između Međunarodnih bezbednosnih snaga (KFOR) i vlada tadašnje SR Jugoslavije i Srbije potpisan je na vojnom aerodromu u blizini Kumanova, nakon 78 dana NATO bombardovanja SRJ i pet dana pregovora.

 i povlačenje jugoslovenskih snaga bezbednosti sa Kosova i Metohije.

Potpisali su ga general Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović, general MUP-a Srbije Obrad Stevanović i britanski general Majkl Džekson. 

Odredbe sporazuma ušle su u Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je usvojena dan kasnije.

Dokument je predvideo razmeštanje međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, koje su “ovlašćene da preduzimaju sve neophodne akcije u cilju uspostavljanja i održavanja bezbednog okruženja za sve građane”.

Sporazumom iz Kumanova uspostavljena je kopnena i vazdušna zona bezbednosti, koje su se protezale pet, odnosno 25 kilometara u dubinu teritorije centralne Srbije.

Povratak vojske SRJ u Kopnenu zonu bezbednosti omogućen je 2001. godine, a vazdušna zona bezbednosti ukinuta je 2015. godine. 

Comments

Pročitaj još