• Početna>
  • Vesti>

Izložba slika Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja 8. juna u Galeriji Fakulteta umetnosti

Foto: Fakultet umetnosti

Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici organizuje izložbu slika iz depoa Narodnog muzeja Toplice – Prokuplje u sredu (8.jun) u Galeriji fakulteta.

Svečano otvaranje izložbe zakazano je za 19 časova a izložba predstavlja nastavak saradnje institucije kulture Pokrajinskog kulturnog centra Priština-Leposavić i Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja.

Ova saradnja je višedecenijska, a ogledala se kao kroz razmenu program, pre svega izložbi, tako i učešću slikara na likovnim kolonijama koje se organizuju na Kosovu i Metohiji (Likovna kolonija akvarela u Zubinom Potoku, Likovna kolonija Sokolica u Zvečanu i Zimska likovna kolonija u Leposaviću. Upravo, u tom uzajamnom odnosu nadovezuje se izložba akvarela nastalih na Koloniji akvarela u Zubinom Potoku koja predstavlja omaž upokojenom slikaru Mladenu Popoviću, koja je postavljena u Galeriji Boža Ilić u Prokuplju, u decembru mesecu 2021. godine. U organizaciji ove Izložbe učešće je uzela i Institucija kulture Stari Kolašin iz Zubinog Potoka.

Likovna zbirka Galerije Boža Ilić iz svog depoa, predstavlja reprezentativne radove poznatih umetnika Srbije. Neki od njih imaju i međunarodni značaj. Pre svih trebalo bi istaknuti jedanaest slika Bože Ilića, jednog od rodonačelnika socijalističkog realizma. U poratnom periodu uz Đorđa Andrejevića Kuna, Božidara Jakeca, Radovana Zogovića… bio je među glavnim protagonistima nove umetnosti. Okretanjem leđa Jugoslavije Informbirou i pristupanjem evropskoj umetnosti pedesetih godina, pada u nemilost i zaborav. Tačka raskida, Lubardina izložba u ULUS-u 1951. označava simbolično Ilićevo propadanje i Pomeranje na marginu umetnosti. Kao što je poznato, Boža je bio najbolji đak u klasi Mila Milunovića. U njegovom stvaralaštvu ukorenjeno je vrhunsko slikarsko umeće pa je stoga usledila uspešna i Logična preorjentacija u ekspresiju i donekle u fovizam. Upravo ove slike predstavljaju tu drugu fazu po kojoj je Boža takođe poznat.

Ovom prilikom izlažu se i slike Miroslava Lazovića, profesora FPU Beograd i bivšeg predsednika ULUS-a, Zorana Čalije, bivšeg predsednika ULUS-a, Vladana Rašića, Biljane Velinović, Milete Mikarića, Dragana Jovanovića, Marije Ristić, Vladana Labovića i Zorana Suvajca Zografa. Smatram da je ovo fin presek likovne zbirke muzeja i predstavlja celinu dve različite epohe koje u savršenom skladu, na najbolji način reprezentuju ljubiteljima umetnosti jednu interesantnu i vrednu zbirku, od pedesetih godina XX pa do poslednjeg perioda XXI veka.

Comments

Pročitaj još