• Početna>
  • Vesti>

Stejt department upozorio na slučaj manastira Visoki Dečani

Foto: Alex Wong/Getty Images)

U godišnjem izveštaju o stanju verskih sloboda na Kosovu i Metohiji, Stejt department je naveo da je prištinski Ustavni sud u septembru prosledio tužilaštvu informaciju o tome da vlada stalno odbija da primeni odluku tog suda iz 2016. godine, kojom se SPC priznaje vlasništvo nad zemljištem oko manastira Visoki Dečani.

“Kao odgovor na vladino kontinuirano nesprovođenje te odluke i dogovora o radovima na putu iz 2020. godine u Specijalnoj zaštitnoj zoni manastira Visoki Dečani, SPC je u maju prekinula zvaničnu komunikaciju sa vladom”, stoji u izveštaju Stejt departmenta.

U izveštaju se citira i saopštenje SPC o tome da je Kosovska policija u junu bez objašnjenja naredila da se autobus sa srpskim vernicima vrati u centralnu Srbiju.

Podseća se i na to da je u aprilu panevropska federacija organizacija civilnog društva za kulturno nasleđe “Evropa Nostra” uvrstila manastir SPC Visoki Dečani na listu sedam najugroženijih mesta kulturnog nasleđa u Evropi, a što su kosovski zvaničnici ocenili kao pristrasnu i netačnu kvalifikaciju.

Izveštaj sadrži i osvrt na incident iz juna, kada je crnogorski državljanin skandirao “Ubij Albance” prilikom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu kod Prištine, a sud u Prištini osudio vinovnika tog incidenta na novčanu, umesto na zatvorsku kaznu i zabranio mu ulazak na pet godina.

U godišnjem izveštaju Stejt departmenta pominju se i primeri antisemitskih incidenata u Srbiji, kao i primedbe manjih grupa da vlada favorizuje Srpsku pravoslavnu crkvu, ali se ističe rad srpskih vlasti na restituciji imovine zaplenjene tokom Holokausta i izgradnji memorijalnog centra na Starom Sajmištu, uz podsećanje da je sloboda veroispovesti i jednakost svih verskih grupa garantovana Ustavom Srbije.

Comments

Pročitaj još