Jancić: Ova izložba je neka vrsta moje ispovesti

Foto radio Kontakt Plus

Izložba crteža Zvonimira Jancića, umetnika iz Gnjilana, otvorena je večeras u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Jancićevi prvi crteži nastajali su baš u Gnjilanu i to u malim beležnicama, krajem devedesetih godina prošlog veka.

U njima nije zabeležio događaje iz tog turbulentnog vremena, već svoja osećanja, misli i razmišljanja.

Jancić po prvi put samostalno izlaže svoje radove na Kosovu i Metohiji. Zvonimir Jancić rođen je u Gnjilanu. Živi i radi u Beogradu.

„Ovo je moja treća samostalna izložba. Prva je bila u Beogradu, pre 20 godina u Kolarčevoj zadužbini. Otprilike na svakih deset godina organizujem izložbe“, otkriva on.

Za svoje crteže u šali kaže da još uvek nisu završeni, ali da traju već 23 godine.

Većina njegovih dela nastajala je uglavnom na putovanjima i rađena je u blokovima.

„Prioritet su mi blokovi, sa njima radim više od dve decenije. Reč je o kombinovanoj tehnici. Mislim da je crtež najiskrenija forma umetnosti, pa bih rekao da je ova izložba neka vrsta moje ispovesti. Crteži su nastajali svuda – u Grčkoj, Srbiji, Francuskoj… Gde god da sam putovao, ja sam crtao. Inspiraciju crpim iz mesta u kojem se nalazim. Provedem dva-tri dana šetajući, a onda sednem i biram motiv“, objašnjava Jancić.

Česti motivi u njegovim delima su ribe i ptice. Pitali smo ga zbog čega je to tako.

„Ribu volim kao arhaični simbol vezan za hrišćanstvo. Ona je nešto čemu želim da pripadam. A ptica za mene predstavlja slobodu, koja ne zavisi ni od čega ovozemaljskog“, pojašnjava Jancić.

Postavka će biti izložena u Galeriji Fakulteta umetnosti do 8. juna.

Comments

Pročitaj još