• Početna>
  • Vesti>

Petković: Obnavljajući naše svetinje, učvršćujemo temelje našeg opstanka

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković prisustvovao je danas svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu kojom je obeležena slava Sveti Kirilo i Metodije, koju danas proslavlja i Prizrenska Bogoslovija.

Liturgiju je sa vladikom Raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijem služio episkop Kirilo.

Čestitajući praznik verujućem narodu, Petković je poručio da je važno da čuvamo svoje postojanje na KiM.

Odavde iz carskog Prizrena upućujemo pozdrav svim ljudima dobre volje, stari Prizrenci pamte i one dane kada je ovde živelo preko 10.000 Srba. Nažalost, njih ovde više nema kao što ih nema ni u Klini, Istoku, Peći, kao što ih nema u Prištini.
Ali činjenica da ovde ima par srpskih duša, da se ovde nalazi katedralni hram Svetog Đorđa, da se ovde nalazi obnovljena živa Bogoslovija koja danas slavi slavu Svetog Ćirila i Metodija jeste pokazatelj da smo svoj na svome i da ovde treba da živimo i da ovde treba da opstanemo i ostanemo. Kao Kancelarija za Kosovo i Metohiju mnogo smo pomogli i činićemo i u narednom periodu sve što možemo kako bi naša Bogoslovija ovde mogla da opstane. Ako je izdražala vek i po treba i u narednim vekovima da traje – istakao je Petković.

On je rekao da obnavljajući naše svetinje, učvršćujemo temelje našeg ostanka i opstanka.Ovaj naš prelepi katedralni hram Svetog Đorđa i Bogoslovija i mnogi hramovi ovde u Prizrenu, ali i širom Kosova i Metohije su bili spaljeni, porušeni u Pogromu 2004. godine. Obnvili smo naše svetinje, zato što znamo šta obnavljamo, zato što se borimo da sačuvamo naše srpsko kulturno blago ovde na KiM.

Još jednom želim da čestitam svima slavu, a da naša Bogoslovija koja traje vek i po traje i u narednim vekovima i decenijama, čestitam slavu i episkopu Raško-prizrenskom Teodosiju, Rektoru Bogoslovije, svim profesorima, učenicima i prenesem i predsednika Aleksandra Vučića – preneo je Petković.

U nastavku posete Kosovu i Metohiji, Petković je prisustvovao i prigodnom kulturno-umetničkom programu prizrenskih bogoslovaca.

Comments

Pročitaj još