• Početna>
  • Vesti>

NALED: Uskoro sveobuhvatni program digitalizacije zdravstvenog sistema u Srbiji

Foto: N1

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je da će uskoro u Srbiji biti uvedena usluga”e-pacijent”. Uz pomoć dvadeset novih elektronskih servisa, država će pokušati da na listu uvrsti oko dva miliona e-pacijenata.

To znači da bi se zazakivanje pregleda i druge usluge domova zdravlja i bolnica dobijale elektronskim putem, saopštio je NALED. 50 miliona usluga će moći da se obavi putem portala i mobilne aplikacije eZdravlje itako omogući građanima da brže dođu do željenog pregleda.

NALED napominje da je Akcionim planom za 2022-2023. godinu, koji je usvojila Vlada Srbije, planirano i uspostavljanje elektronskog zdravstvenog kartona do kraja godine, a već od naredne 2023, zahvaljujući sistemu eBolovanje, pacijenti neće morati da odlaze po doznake kod izabranog lekara, jer će se ceo proces odvijati onlajn.

Dodaje se da će uvid u jedinstveni eKarton, u kome će se nalaziti upisane dijagnoze i propisani lekovi, imati pacijent i lekari iz različitih ustanova, državnih i privatnih, koje poseti.

Na jednom mestu biće objedinjena cela istorija lečenja, što će pomoći efikasnijoj razmeni podataka između doktora opšte prakse i lekara specijalista, dodaju u saopštenju.

Među 18 mera akcionog plana za sprovođenje Programa digitalizacije zdravstvenog sistema, nalazi se i uvođenje eUputa koje će izdavati lekari specijalisti, rešavanje problema termina i uputa bez termina, kao i uvođenje jedinstvenih registara za elektronsko praćenje izdavanja recepata i potrošnje lekova, imunizacije, preležanih bolesti, nalaza i otpusnih lista.

Takođe, zdravstvene institucije će moći putem uvezanih baza podataka da razmenjuju informacije o rođenim i umrlima osobama, genetskim predispozicijama i slično.

NALED najavljuje da će po prvi put u našem zdravstvu početi da se primenjuje i veštačka inteligencija, koja će doprineti efikasnijoj obradi velikog broja informacija u radiološkoj dijagnostici, a proces lečenja trebalo bi da ubrza i automatizovano tumačenje laboratorijskih rezultata.

Ističe se da je glavni cilj Programa digitalizacije u zdravstvenom sistemu da se kroz proces digitalizacije osigura kvalitetnija, efikasnija i dostupnija zdravstvena zaštita kroz bezbedno korišćenje elektronskih usluga.

Cilj je da do kraja godine unapređeni program koristi do 30 procenata bolnica, a da se tokom 2023. uključe i preostale zdravstvene ustanove”, izjavila je šef Jedinice za zdravstvo u NALED-u Jelena Radnović Vukčević.

U razvoju Programa digitalizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srbije za period 2022-2026 učestvovalo je više od 60 stručnjaka iz različitih državnih ustanova i udruženja uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), projekat CHISU i USAID-a.



 

Comments

Pročitaj još