• Početna>
  • Vesti>

Promocija fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici: Kvalitetan proces nastave na svim fakultetima

Foto: Radio Mitrovica sever

Promocija fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici održana je u šetališnoj zoni od 12 do 14 časova.

Manifestacija je održana radi promocije upisa studenata u novu školsku godinu, na svih deset fakulteta Univerziteta u Prištini.

Deset fakulteta prištinskog univerziteta raspolaže sa 101 akreditovanim studijskim programom, rekao je Vladimir Boranijašević prorektor za nastavu ovog univerziteta.

“Današnja manifestacija je organizovana sa ciljem da se studijski program i sve ono što fakulteti nude predstavi studentima na neposredan način. Sa nama su svi dekani svih fakulteta u sastavu univerziteta, koji su na štandovima i timovima sa fakulteta prezentovali sve ono što je bitno i što se tiče uslova za studiranje i smeštaj. Ono što je bitno je da imamo konkurentne i moderne studijske programe i ono što nudimo studentima je kvalitetan nastavni kadar, kvalitetan proces nastave koji se odvija na svim fakultetima i ono što je studentima i njihovim porodicama jako bitno je smeštaj i ishrana u našim studentskim kapacitetima, po vrlo pristupačnim cenama” rekao je Boranijašević.

Dekanica medicinskog fakulteta Tatijana Novaković navodi da od ove godine postoje tri nova smera na  osnovnim sturkovnim studijama, a to su opšta medicinska sestra, strukovni fizioterapeut i zubni tehničar protetičar.

“Ovo bi trebalo da bude prva generacija kojom bi upisali 90 novih studenata na osnovnim strukovnim studijama. Naš je cilj da ove nove programe prezentujemo i prikažemo, ne samo budućim studentima, već i svim građanima Kosovske Mitrovice, zato što je to novina na našim prostorima” rekla je ona.

Na budžetskom finansiranju medicinskog fakulteta će ove godine biti upisano 120 studenata, dodaje Novaković.

“Na budžetu ćemo upisati 120 studenata, jer smo prošle godine povećali kvote, jer interesovanje za upis na naše studijske programe uvek postoji. Ove godine ćemo upisati 90 studenata na opštoj medicini, 50 na stomatologiji, 30 na zdravstvenoj nezi i 90 studenata na strukovnim studijama” istakla je Novaković.

Prijemni ispit će se održati 29. juna sa početkom u 12 časova u svim gradovima gde postoje medicinski fakulteti, što će biti slučaj i u Kosovskoj Mitrovici.

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Leposaviću od ove godine sve studente sa prostora Kosova i Metohije prima na budžetsko finansiranje, rekao je predmetni nastavnik atletike Rade Stefanović.

“Novina je da se svi studenti sa Kosova i Metohije primaju na budžetsko finansiranje. Studentki koji dolaze iz centralne Srbije imaju pravo na menzu i smeštaj u studentskom domu, gde na mesečnom nivou hrana i stanarina košta 5.000 dinara. Što se samog fakulteta tiče, imamo osnovne akademske studije, master studije i operativne trenere, koji su akreditovani” naveo je on.

On dodaje da studenti koji upišu Fakultet za sport i fizičko vaspitanje imaju veće pogodnosti u odnosu na ostale studente, kako zdravstvene tako i emocionalne.

“Naravno tu je i upoznavanje prirode, koje predstavlja kurs koji podrazumeva planinarenje, kajakarenje. Imamo i kurseve plivanja, koji se održavaju na crnogorskom primorju ili u nekom od bazena, koji sarađuju sa fakultetom. Što se nastavnog plana tiče, imamo akreditovane profesore i nastavni kadar je popunjen a za medicinske predmete angažujemo profesore sa medicinskog fakulteta” rekao je Stefanović.

Prema rečima Stefanovića, fakultet poseduje jednu od najsavremenijih sportskih hala kao i savremene rekvizite.

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici u školskoj 2022/2023. godini upisuje studente u prvu godinu studijskih programa osnovnih, integrisanih i strukovnih akademskih studija, čiji su nosioci fakulteti u sastavu Univerziteta u Prištini.

U prvu godinu osnovnih, integrisanih i strukovnih studija, koje realizuje Univerzitet, odnosno fakultet može da se upiše lice koje ima srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju. Odgovarajuće prethodno stečeno obrazovanje utvrđeno je studijskim programom na koji se vrši upis kandidata.

Comments

Pročitaj još