• Početna>
  • Vesti>

Produženi ugovori za 61 geronto-domaćicu i geronto-domaćina na Kosovu i Metohiji: Dobro je nama jer radimo, dobro i korisnicima jer neko brine o njima

Geronto-domaćice i geronto-domaćini koji brinu o staračkim domaćinstvima na području Kosova i Metohije, potpisali su danas u Opštini Zvečan ugovore o produženju radnog angažmana na još sedam meseci.

Radi se o 61 geronto-domaćici, odnosno geronto-domaćinu koji brinu o potrebama 409 starih lica na području celog Kosova i Metohije.

Radno angažovanje geronto-domaćica i geronto-domaćina zajednički je projekat Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Opštine Zvečan i organizacije „Help Net“ iz Beograda, započet pre četiri godine.

„Usluga pomoći u kući pruža se na području Kosova i Metohije već, evo, četvrtu godinu i veliku zahvalnost dugujemo Opštini Zvečan koja vrši tu objedinjenu javnu nabavku, jer bi zaista bilo nezgodno da svaka opština za sebe raspisuje tender. U glavnom su ovde lica koja su od početka sa nama, a ima i onih koji su nam se pridružili prošle godine. Sada nemamo novih, ali nadamo se da će ih biti u budućnosti“ rekla je Gordana Milovanović, predsednica „Centra za podršku i inkluziju Help net“ iz Beograda.

Milovanović je istakla da nije isto organizovati ovu vrstu usluge na području Kosova i Metohije i u bilo kom drugom gradu centralne Srbije, ali da nije ni nemoguće, ako postoji dobra volja.

„Ovde je dosta razuđeno, dosta su udaljeni korisnici jedni od drugih i žive u glavnom u seoskim domaćinstvima. Često nam je problem prevoz, kako stići do korisnika, ali opet, dovijamo se nekako, sve stignu i usluga se pruža u domovima korisnika“ rekla je Milovanović i zahvalila domaćicama i domaćinima ali i Kancelariji za Kosovo i Metohiju i Vladi Srbije koji obezbeđuju sredstva za realizaciju ove ideje.

Na području Kosova i Metohije, trenutno je angažovano 59 geronto-domaćica i dvojica geronto-domaćina.

Jovanka Antonijević iz Banjske od početka je angažovana na projektu. Kaže da mnogo znači kada nakon dve decenije čekanja posla, počnete da radite i to ovako human posao.

„Preko dvadeset godina sam bila nezaposlena a zadnje četiri godine obnavljamo ugovore, radimo, zadovoljni smo. Stari su zadovoljni sa nama. Odemo, obiđemo ih, odnesemo hranu, šta kome treba… Okupamo ih, odvedemo do lekara… Šta kome treba, mi to radimo“ kaže Jovanka.

Nataša Kovačević iz Leposavića dve godine je angažovana kao geronto-domaćica.

„Za mene je ovo od velikog značaja. Kako za mene, tako i za korisnike koje ja obilazim. Sve su to stara lica, koja žive sama. Deca su im dosta daleko, po Beogradu… Za njih je ovo od velikog značaja“ kaže Nataša i dodaje da to nije težak posao, da je potrebna obuka, ali da je najvažnije da se slože i razumeju sa licem o kojem brinu.

„Ja se dobro slažem sa svojim korisnicima. Dogovor je najbitniji, kao i uvek“.

Ispred Opštine Zvečan, ugovore je uručila načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Ljiljana Aksentijević, koja je zahvalila Vladi Srbije kao i zaposlenima na trudu i zalaganju.  

Comments

Pročitaj još