• Početna>
  • Vesti>

Na zahtev prištinske delegacije za nestale: Započet proces pretrage terena u rudniku Štavalj

Foto: Komisija za nestala lica Vlade Srbije, ilustracija

Po naredbi koju je donelo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, na osnovu informacija o potencijalnom mestu masovne grobnice koje je dostavila prištinska delegacija Radne grupe za nestala lica, danas je otpočeo proces pretrage terena na lokalitetu rudnik Štavalj, na teritoriji opštine Sjenica, saopštila je Komisija za nestala lica Vlade Republike Srbije.

“Pretraga terena je potrebna kako bi se precizno utvrdilo da li postoje na navedenoj lokaciji posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala, čime se šalje jasna poruka njihovim porodicama, kao i opredeljenje nadležnih organa Republike Srbije za proveru svake informacije u cilju pronalaska njihovih najmilijih”, navodi se u saopštenju.

Pored tužioca za ratne zločine i njegova dva zamenika, predsednika Komisije za nestala lica i njegovih saradnika, na lokalititu su bili i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, beogradske i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica, Resursnog centra porodica nestalih Srba i Albanaca, kao i rudarsko-geološki veštak.

Pretraga terena će trajati do utvrđivanja i razjašnjavanja činjenica koje su neophodne u preciziranju tačne lokacije moguće masovne grobnice, dodaje se u saopštenju. 

Comments

Pročitaj još