Sunjog: EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana

Foto: Radio Mitrovica sever

Ambasador EU na Kosovu Tomas Sunjog izjavio je povodom 9. maja, Dana Evrope, da je kosovska budućnost u Evropskoj uniji i da taj put nema alternativu.

“Obeležavajući Dan Evrope i godišnjicu Šumanove deklaracije koja je stvorila temelje za trajni mir među evropskim nacijama, ambasador Sunjog napomenuo je da EU neće biti kompletna bez Zapadnog Balkana”, navedeno je u saopštenju Kancelarije EU u Prištini.

Ambasador EU je dodao da je sukob Rusije i Ukrajine, pokazao koliko je proces evrointegracija ovog područja važan.

Stavljajući naglasak na podršku EU, on je pozvao prištinske zvaničnike na stalnu posvećenost ostvarivanju napretka na evropskom putu.

„Vladavina prava je temelj zdravog demokratskog društva i, zajedno sa zaštitom i promovisanjem ljudskih prava, treba da ostane prioritet za kosovske institucije“, istakao je Šunjog i dodao da mediji moraju da budu slobodni od svakog pritiska i da uživaju bezbednost i slobodu izražavanja.

U saopštenju podsećaju da je 2022. godina Evropska godina mladih i danajveći broj aktivnosti koje organizuje EU povodom obeležavanja Dana Evrope, upravo za ciljnu grupu ima mlade, sa fokusom na zelenoj energiji, životnoj sredini i digitalizaciji.  

Comments

Pročitaj još