• Početna>
  • Vesti>

Bocan – Harčenko: Ogroman pritisak Zapada na Beograd, nema i ne može biti promene ruske pozicije prema kosovskom pitanju

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da su pritisci na Srbiju neverovatni, da Rusija visoko ceni principijelnost Beograda u neprihvatanju antiruskih sankcija i da neće i ne može biti promene ruske pozicije prema kosovskom pitanju.

Bocan Harčenko je ocenio da Zapad “brutalno pritiska” Srbiju zbog njene politike prema Ruskoj Federaciji, te da se radi o “konkretnom zavrtanju ruku i pokušajima gušenja zemlje i njene volje” kao i o ” potpunom ignorisanju njenih interesa”.

“Mi odlično razumemo taj neverovatan pritisak Zapada na Beograd i težak položaj u kome se Srbija nalazi. I, naravno, visoko cenimo principijelnu liniju koju čuva u nepriznavanju i neprihvatanju antiruskih sankcija” rekao je Harčenko u intervjuu za današenje izdanje Politike.

On je naveo i da “nema i ne može biti nikakve promene pozicije Ruske Federacije prema kosovskom pitanju”.

“Mi Kosovo ne priznajemo i najaktivnije podržavamo Beograd u međunarodnim forumima, pre svega u Savetu bezbednosti UN. Sve što se tiče navodne promene ruskog stava izmišljeno je s ciljem da pokvare odnosi Moskve i Beograda i da bi se Srbija priklonila antiruskim merama”, rekao je Harčenko na pitanje o izjavi ruskog predsednika Vladimira Putina u kojoj je citirao presudu Muđunarodnog suda pravde o Kosovu.

Govoreći o energetici, ambasador Rusije je rekao da Moskva očekuje početak pregovora o gasu sa Srbijom i “zato ne možemo da trčimo pred rudu, ali sam uveren da će se oni voditi na najprihvatljivi način, s obzirom na realno stanje na tržištutu i to da je Srbija nama prijateljska zemlja”.

“Kad saberemo ova dva aspekta, mislim da će biti pronađena zlatna sredina koja će odgovarati interesima i Rusije i Srbije”, rekao je Harčenko.

Na pitanje da li može gas da se plaća u dinarima, on je odgovorio – “kako će biti dalje, videćemo”.

“To će biti rezultat pregovora i dogovora dve vlade, i ‘Gasproma’ i ‘Srbijagasa’. Ja bih ovo postavio još šire i rekao da mi u celini, a ne samo u pojedinim sektorima, vidimo perspektivu u prelasku na aktivnija plaćanje u nacionalnim valutama”, rekao je Harčenko.

Comments

Pročitaj još