• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Pitanje Kosova i Metohije je pitanje naše nacije u narednom periodu

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti večeras je izmežu ostalog ocenio da će Srbija biti pod velikim pritiskom nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin povukao paralelu između Kosova i Donjecka i Luganska, odnosno da će se od Beograda tražiti da prizna nezavisnost svoje južne pokrajine kako Moskva ne bi mogla da koristi taj slučaj kao argument za svoje akcije u Ukrajini.

“Pitanje Kosova i Metohije je pitanje naše nacije u narednom periodu. Obavili smo važne razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice. Suočeni smo, ne samo sa neprimerenim pritiscima i ocenama svega što se dešava na Kosovu i Metohiji, već i sa svakodnevnim kršenjem normi međunarodnog javnog prava”, rekao je predsednik Srbije i ovaj deo je objavljen i na zavničnom instagram nalogu “buducnostsrbijeAV”

Na pitanja novinara da li se na njega po tom pitanju vrši pritisak u diplomatskim krugovima, Vučić je odgovorio da se njemu niko ne obraća sa pretnjom, ali da je spreman svakom da kaže šta je politika i stav Srbije.

Kosovo će biti najdominatnija tema za nas u narednom periodu

Predsednik Srbije je rekao da ne očekuje da će Rusija priznati Kosovo, ali da očekuje da će Srbija biti pod velikim pritiskom da to učini kako Putin ne bi mogao da koristi taj slučaj kao argumentaciju za ruske poteze u Ukrajini.

“Ceo Zapad da bi uskratio taj argument Putinu će tražiti od Srbije da brzo ide ka priznanju nezavisnosti Kosova da bi mogli da kažu Putinu da to nije isti slučaj”, kazao je Vučić.

Vučić je podsetio i da se predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, tokom susreta sa generalnim sekretarom UN, Antoniom Guterešom, pozvao na presudu Međunarodnog suda pravde da odluka Kosova da proglasi nezavisnost od Srbije nije bila u suprotnosti sa međunarodnim pravom, i iskoristio je kao argument da su Donjeck i Lugansk imali pravo da proglase nezavisnost od Ukrajine.

“Mi ćemo biti pred najtežim pritiscima da bi rekli da Kosovo nije ništa slično onome što se dešava u Ukrajini”, rekao je Vučić, navodeći da će se od Srbije očekivati da prizna nezavisnost Kosova.

“Zato će Kosovo biti najdominatnija tema za nas u narednom periodu, i odmah da vam kažem – svi evropski lideri su mi rekli da je Putin insistirao na slučaju Kosova u njihovim međusobnim razgovorima”, naveo je Vučić.

Sa kosovskim Albancima “igra gluvih telefona”

Vučić je rekao i da je problem to što se u razgovorima sa Albancima s Kosova “igramo gluvih telefona”.

“U razgovorima u Briselu nema više reči o ZSO, Albanci kažu – to je potpisala neka druga vlast pre nas. Koliko god puta vi to tražili, Evropa će vam reći – da mi smo za sve potpisano, a onda će vas terati da razgovarate o tablicama ili ne znam čemu, čega nema u Briselskom sporazumu”, kazao je on.

Pripadnici KBS-a u Severnoj Mitrovici

Vučić se ujedno osvrnuo na dokument, tj. kako je kazao, obećanje koje je dao nekadašnji kosovski predsednik, Hašim Tači NATO-u – da kosovske bezbednosne snage neće da odlaze na Sever, te da su za tako nešto potrebna dva uslova – saglasnost gradonačelnika četiri opština i NATO-a.

Vučić je ujedno tokom konferencije pokazao novinarima fotografije i snimke vozila za koje je kazao da poseduju tablice KBS-a i da se kreću u Severnoj Mitrovici, a koji su nastali juče u prepodnevnim satima.

Upozorio je i da je pozicija Srbije “nedovoljno snažna, jaka, jer smo prilično usamljeni u ovoj areni, u ovakvoj podeli sveta, gde želimo da pripadamo.”

Vučić se osvrnuo i na najave da bi Kosovo moglo da bude primljeno u članstvo nekih međunarodnih institucija, poput Saveta Evrope.

Prvog dana, sa zvaničnim njihovim zahtevom, kojim će prekršiti Vašingtonski sporazum (da neće tražiti prijem u međunarodne institucije), tog dana ćemo vam pokazati šta je odgovor Srbije”, najavio je Vučić, i rekao da će uslediti povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova.

Comments

Pročitaj još