• Početna>
  • Vesti>

Šolc nakon sastanka sa Kurtijem: Cilj dijaloga Beograda i Prištine mora biti sveobhvatni sporazum

Foto: Tanjug

U vreme rata u Ukrajini postepeno rešenje konflikta između Beograda i Prištine bio bi doprinos miru u regionu i celoj Evropi, ocenio je nemački kancelar Olaf Šolc nakon razgovora sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.

Olaf Šolc je novinarima rekao da je sa Aljbinom Kurtijem imao dobar razgovor i da je važna tema bio rat u Ukrajini, te je posebno pohvalio Prištinu što je rano zauzela stav i podržala sankcije protiv Rusije, što kako je istakao, zaslužuje veliko priznanje.

“Zapadni Balkan je deo Evrope, i sve zemlje treba da budu članice, a u tu spada i Kosovo, čije priznanje je Nemačka stalno podržavala i to će činiti i dalje”, poručio je Šolc.

Istakao je da će se kasnije posle podne sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je na razgovor pozvao izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, jer je važno da “dve zemlje postepeno reše konflikt” u doba u kojem se vodi rat u Evropi.

Naglasio je da cilj dijaloga mora biti sveobhvatni sporazum koji bi otvorio evropsku perspektivu obema stranama i predstavljao doprinos miru i stabilnosti u regionu.

“Ohrabrio sam Kurtija na konstruktivno angažovanje”, istakao je Šolc i rekao da je važno da od sporazuma profitiraju građani, pošto je stabilnost važan uslov za investicije.

“Želim da doprinesem da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU, a preduslov za mir i stabilnost u regionu je sporazum Beograda i Prištine. Želimo napredak i zato rado pomažemo da se održe takvi sastanci. Mi nismo sudije, koji odlučuje ko je u pravu, već neko ko treba da omogući da lideri postignu dogovor. Imam utisak da je želja velika da se sada napreduje”, rekao je Šolc.

Naveo je i kako je tokom razgovora sa Kurtijem dogovoreno da u okviru skorije balkanske turneje poseti i Prištinu.

Kurti: Nemačka treba da pomogne Kosovu da krene napred

Aljbin Kurti i je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šolcom izjavio da Nemačka treba da pomogne Kosovu da krene napred i zatražio viznu liberalizaciju.

Kaže da je upoznao Šolca sa “dostignućem  Kosova i namerom da bude konstruktivna i proaktivna strana u dijalogu sa Srbijom”.

“Dijalog treba da bude fokusiran na uzajamno priznavanje”, rekao je Kurti i naglasio da to treba da bude centralno pitanje dijaloga.

Kurti je najavio i da će Kosovo podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope i Partnerstvu za mir i da za to očekuju podršku Nemačke.

Comments

Pročitaj još