• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM osudila jučerašnji napad na srpsku decu na Gračaničkom jezeru

Napad do koga je juče došlo na Gračaničkom jezeru, a u kom je u pravcu grupe srpskih mladića i devojaka ispaljeno više hitaca od strane dvojice Albanaca, predstavlja najdirektnije ugrožavanje života srpske dece. Njihov jedini greh je bio što su bili na izletu i družili se kraj jezera, saopštila je Kancelrija za Kosovo i Metohiju. 

“Tek pukom srećom niko od srpskih mladića i devojaka nije povređen, ali ovakve situacije prizivaju bolna sećanja na strašne zločine u prošlosti, u kojima su na Kosovu i Metohiji stradala srpska deca”, ocenjuje se u saopštenju. 

Srbi u Gračanici s pravom su ogorčeni i uplašeni za bezbednost svoje dece i zato zahtevamo da se napad na njih tretira sa najvećom pažnjom. 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju uporno upozorava na povećani broj etnički motivisanih napada prema Srbima u pokrajini i krajnje je vreme da se ovakva upozorenja shvate najozbiljnije. 

“One međunarodne organizacije čiji je mandat i odgovornost da Srbima na KiM garantuju bezbednost, ovaj napad, u čijem se središtu našla srpska omladina, moraju tretirati s najvećom pažnjom i on nipošto ne sme proći nekažnjeno”, ukazuje Kancelarija za KiM

Kancelarija za KiM ocenila je da je “očuvanje mira i stabilnosti na KiM za zvanični Beograd najveći prioritet, a krhka bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji mora biti očuvana, zato još jednom upozoravamo da Priština ne daje zamah albanskim ekstemistima koji bi da stvaraju haos na terenu, ubijaju decu i proteruju Srbe. 

“Nažalost, svedoci smo da se neodgovornim izjavama albanskih političara na čelu sa Aljbinom Kurtijem, Srbima svakodnevno crta meta na čelu i direktno ugrožava njihova bezbednost”, zaključuje se na kraju saopštenja.

Izvor: Radio Mitrovica sever/Saopštenje

Comments

Pročitaj još