• Početna>
  • Vesti>

Pomoćnica državnog sekretara SAD danas u Prištini, dan kasnije u Beogradu: Podrška ubrzanju dijaloga

Pomoćnica državnog sekretara SAD iz Biroa za evropske i evroazijske poslove Karen Donfrid na početku posete Zapadnom Balkanu doputovaće danas u Prištinu, a u utorak, 26. aprila, boraviće u Beogradu.

Sa pomoćnicom državnog sekretara SAD iz Biroa za evropske i evroazijske poslove, Karen Donfrid, u petodnevnu posetu Zapadnom Balkanu, koja počinje sutra, stiže i specijani izaslanik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar.

“Zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabriel Eskobar na sastancima u regionu pratiće pomoćnicu državnog sekretara”, izjavio je za Tanjug portparol Stejt depertmenta.

Donfrid i Eskobar će potom, do 29. aprila, razgovarati i sa zvaničnicima BiH, Severne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Donfrid će posetu Prištini, kako je najavljeno iz Stejt departmenta, iskoristiti za razgovore o demokratskoj konsolidaciji Kosova, integracijama u evropske i evroatlantske institucije i o odnosima Beograda i Prištine.

Ubrzanje dijaloga

Prema najavama, u Prištini će zahvaliti nadležnima na tome što su pružili utočište izbeglim Avganistancima i Ukrajincima, a njena poseta bi trebalo da “podstakne i reforme u cilju demokratske konsolidacije i integracije kosovskog durštva u evropske i evroatlantske institucije”.

Kako su naveli iz Vašingtona, sa prišinskim zvaničnicima će razmotriti i izglede za napredak u dijalogu sa Srbijom koji SAD podržava, uz podršku EU, “ka sporazumu o normalizaciji odnosa usredsređenim na međusobno priznavanje”.

Izvor Euronews

Foto Copyright profimedia

Comments

Pročitaj još