• Početna>
  • Vesti>

Đorđe Baščarević: Odevanje kao individualni pečat i glavni medijum za izražavanje u modnom svetu

Modni dizajn većinu ljudi asocira na garderobu, međutim, on obuhvata mnogo veći kontekst, kao što je način života, prostorno uređenje i negovanje određenog životnog stila, a to sve može da se svrsta pod modu. Naravno, glavni akcenat i jeste stavljen na garderobu, kao glavni medijum za izražavanje u modnom svetu. Prvenstveno, to su tendencije, koje se vremenom dešavaju u načinu odevanja, a kasnije i u životnim stilovima. 

Đorđe Baščarević modni dizajner svoje materijale bira pažljivo, a izradi svojih kreacija posvećuje puno vremena i ljubavi. Rođen je 1991. godine u Kosovskoj Mitrovici, u krojačkoj porodici, odakle je i potekla ljubav za modom i estetikom. Povećano interesovanje za dizajniranjem odeće se javlja tokom srednje škole, kada i kreće sa eksperimentisanjem i stvaranjem svojih prvih mini kolekcija.

“Kada sam upisao fakultet znao sam čime ću da se bavim, polagao sam prijemni ispit na Fakultetu umetnosti ovde u Kosovskoj Mitrovici i na Savremenom odevanju u Beogradu, gde nisam prošao. Onda sam odlučio da ne gubim vreme i ovde studiram grafički dizajn. Zaista, drago mi je što sam ovde diplomirao, jer sam zadržao svoju autentičnost i pronašao svoj izraz. Tako je sve i krenulo. Na obeležavanju dana škole, dok sam bio četvrta godina Gimnazije, održao sam “modnu reviju”, gde sam prikazao svoje prve eksperimentalne kreacije” navodi Baščarević.

Kao mladi i neafirmisani dizajner, prvi put se predstavio na manifestaciji „Balkan art fashion event“ 2014. godine održanoj u Beogradu.

„Već na trećoj godini fakulteta, počeo sam da pravim kolekcije, koje su bile tematske i ozbiljnije, i koje su imale kontinuitet, gradaciju ili razvoj od prvog modela, nakon kojeg se razrađuju varijacije na tu temu, do samog zaključka koji je poslednja kreacija. Nakon toga sam počeo da radove šaljem na konkurse za neafirmisane dizajnere i 2014. godine sam prošao na prvom konkursu, koji se zvao „Balkan fashion event“, i inače je platforma za mlade i neafirmisane dizajnere, što je bio moj prvi izlet u modni svet“ dodaje on.

Inspiraciju dobija svakodnevno, a ona dolazi iz asimetrijskih oblika, arhitekture ali i raznih aspekata umetnosti. Ističe da je za neku kreaciju potrebno čak i po nekoliko meseci, kako bi finalni proizvod bio kvalitetan i estetski lep, a neke budu završene istog dana.

„Ono što vidim oko sebe, promatram kroz prizmu, kako bi to bilo primenjivo u savremenoj garderobi, i da li je to moguće svakodnevno nositi. Ako mi se neka ideja duže vreme vrti po glavi, nešto što sam video i bilo mi je interesantno, sve to skiciram i onda dalje razrađujem. Ako sam baš raspoložen, onda će istog dana da se desi i ideja, skica i razrada, i istog dana ću krenuti da šijem i ako nije previše zahtevno završiću ga istog dana. Ponekad realizacija zna da potraje i više dana. Negde u decembru mesecu krenem da razrađujem za kolekciju proleće/leto, do februara već prikupim materijale, i onda krenem da krojim. Do marta su krojevi već definisani, a u aprilu mesecu, kada se održavaju modni događaji, več imam gotovu kolekciju. Stvarno, potrebno je nekoliko meseci, kako bi imali nešto što je završeno, kompaktno i kvalitetno“ navodi Baščarević.

Sarađivao je sa kulturno-umetničkim društvima, scenaristima, kostimografima i pozorištima. Oprobao se i u stilizovanju muzičkih grupa za video snimanja i dugo se bavio proučavanjem srpske narodne nošnje. Bio je i aktivan član KUD „Kosovski božur“ 19 godina.

„Dugo sam se bavio proučavanjem narodne nošnje, posebno Srba sa Kosova i Metohije, i u jednom trenutku sam počeo da radim rekonstrukcije odevnih predmeta koji više ne postoje, ili postoje samo u muzejskim zbirkama. Time sam se bavio iz ličnog zadovoljstva. To je tako krenulo kao hobi i nakon toga sam se izveštio u radu, nakon kojeg su krenuli profesionalni aranžmani. Sarađivao sam sa kulturno-umetničkim društvima i pozorištima, kao što je i Ansambl „Venac“. U domenu kostimografije sam radio i kao asistent pri izradi kostima za predstavu Prištinskog pozorišta „Revizor“, koja je dugo godina bila na repertoaru, a tu je i predstava „Venecijanke“ , gde samostalno potpisujem ideju i realizaciju“ istakao je Baščarević.

Savladana krojačka veština mu omogućava da u svom radu bude samostalan, ali je nekad, kako kaže Baščarević, materijale potrebno slati na doradu. Bavi se isključivo dizajnom muške garderobe a svoj umetnički prikaz ocenjuje kao savremenu „Ready to wear“ garderobu.

„Moj pravac ili estetski prikaz bi bio mešavina garderobe za svaki dan, koja uvek ima dozu ekstravagancije. Bilo da je to dezen ili kroj, uvek postoji nešto po čemu on odskače“ rekao je on.

Odeća treba da bude estetski lepa i nosiva, ali je nekada teško naći kompromis, navodi Baščarević, i dodaje da sama kreacija i njene karakteristike zavise od početnog pristupa dizajnera i od toga kako on vidi svoj proizvod.

Ja radim eksperimentalne kolekcije i one nisu u potpunosti komercijalne, ali gledam i da nešto zaradim od toga, zato moram da pravim komercijalne kompromise, sa onim što je nosivo i što je prihvatljivo. Realno, sve zavisi od pristupa. Ako želiš da imaš neki umetnički pristup, onda je teže da napraviš kompromis i napraviš svoju ideju a da ona bude nosiva. Težim ka tome da radim autorsku modu, da imam svoj umetnički izraz, da kolekcije koje ja potpisujem budu moja umetnička ekspresija. To baš i nije uvek isplativo, ali je neophodno za razvoj kreativnog uma. Poslednjih šest godina radim i u modnoj industriji, za domaće brendove, gde je mnogo lakše ostvariti profit, obzirom da se ciljano pravi komercijalna garderoba, ali to na duže staze ne može da bude interesantno kreativcu. Morate da imate izduvni ventil, što predstavlja rad na umetničkim kolekcijama i ličnu satisfakciju i afirmaciju, jer kod umetničkih kolekcija nije na prvom mestu da se rasprodaju, već da prikažu originalnu ideju. Jednostavno, kao što vajar napravi izložbu skulptura, kao što pesnik napiše zbirku pesama, tako i modni dizajner napravi reviju autorske mode, gde on prikaže svoja promišljanja“ smatra Baščarević.

Diplomirao je grafički dizajn 2013. godine na osnovnim studijama Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, a 2015. na master studijama stekao zvanje tekstilnog inženjera. Do sada je domaćoj javnosti prikazao 11 modnih revija (samostalnih kolekcija), a učestvovao je na grupnim revijama i izlagao u Milanu, Mariboru, Skoplju i Temišvaru. Kao najveću ličnu satisfakciju izdvaja učešće na manifestaciji „Belgrade fashion week 2018“, koja je u vrhu regionalnih modnih dešavanja i za koju kaže da je naišla na itekako pozitivnu reakciju publike. Svoje usavršavanje i dalji razvoj karijere planira na nastavi u inostranstvu.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Đorđe Baščarević privatna arhiva

Comments

Pročitaj još