• Početna>
  • Vesti>

Čestitke zvaničnika povodom Vaskrsa po julijanskom kalendaru

Povodom vaskršnjih praznika koje Srpska pravoslavna crkva obeležava po julijanskom kalendaru, čestitke građanima danas su uputili predstavnici političkog i javnog života sa područja Kosova i Metohije.

Vujičić i Marić: Da u ovim teškim vremenima, sa verom u Hrista, izađemo kao pobednici

Povodom Vaskrsa, čestitku građanima uputili su narodni poslanici sa Kosova i Metohije u Skupštini Srbije Danijela Vujičić i Ljubomir Marić.

“Poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Porfiriju , sveštenstvu, monaštvu i vernicima, posebno našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji koji Vaskrs slave po julijanskom kalendaru, čestitamo jedan od najvećih hrišćanskih praznika, sa željom da ga proslavite sa verom u novu, bolju, svetliju i sigurniju budućnost. U današnjem vremenu, kada se ceo svet suočio sa teškim geopolitičkim promenama, moramo se prisetiti da je Vaskrs praznik pobede života, ali je i nada za život dostojan čoveka. Pozivamo na solidarnost i  zajedništvo koje nam je potrebno i da u ovim teškim vremenima, sa verom u Hrista, izađemo kao pobednici . Okrenimo se pre svega porodici, prijateljima i svojim komšijama, jer samo na taj način možemo istrajati u duhu vremena, sačuvati jedni druge i prepoznati šta je najbolje za nas. Neka najveći hriscanski praznik donese obilje mira koji nam je svima preko potreban i Božijeg blagoslova u srca i domove pravoslavnih vernika, neka vas sve obdari svojom vaskrslom radošću” stoji u čestitki narodnih poslanika.

Spirić: Dan koji nas inspiriše na plemenita dela

“Najsrdačnije vam čestitam najveći hrišćanski praznik Vaskrs
uz želju da ga provedete u miru, zdravlju , sreći i blagostanju, okruženi
najvoljenijima. Dan Hristovog vaskrsenja je dan koji nas inspiriše na
plemenita dela i doprinosi osnaživanju vrednosti tolerancije i međusobnog uvažavanja. Zadatak svih nas je da pronađemo snagu, savladamo izazove i strahove i osnažimo nadu u bolje i prosperitetnije dane .

Dosta je razloga za ličnu sreću. Širite ljubav , jer je ljubav vrlina koja
obezbeđuje ravnotežu u našoj duši i imajte duhovni mir. Želim vam dobro
zdravlje i napredak u svemu što radite “ Hristos vaskrse!, kaže se u čestitki.

Radojević: Da budemo složni, solidarni i tolerantni sa punim međosobnim razumevanjem i poštovanjem

Povodom najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, monaštvu, sveštenstvu i svim vernicima koji praznuju po Julijanskom kalendaru, praznik je čestitao gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević.

“Upućujem najiskrenije čestitke sa željom da nam radost Hristovog vaskrsenja donese mir, blagostanje i porodičnu sreću. Želim da ovaj praznik, koji slavi novi život, pobedu života nad smrću, svetlosti nad tamom i budi nadu u bolje sutra, bude neprestano nadahnuće i podstrek za sve nas, da u ovim izazovnim vremenima pred kojim se nalazimo budemo složni, solidarni i tolerantni sa punim međosobnim razumevanjem i poštovanjem, kako bismo očuvali mir u danima koji su pred nama i nastavili da gradimo bolju budućnost za nas i našu decu. Neka najveći hrišćanski praznik ispuni vaše domove radošću, zdravljem i blagostanjem. Srećan Vaskrs! Hristos vaskrse!”-naveo je Radojević u čestitki.

Hodžić: Praznik vere, optimizma, ljubavi i praštanja
 
Zamenica gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, Adrijana Hodžić, čestitala je danas Uskrs sveštenstvu i svim pravoslavnim vernicima koji praznik slave po Julijanskom kalendaru.

„Uskrs je praznik vere, optimizma, ljubavi i praštanja i u tom duhu svim građanima koji slave ovaj najveći hrišćanski praznik želim da sačuvaju unutrašnji mir i neguju toleranciju u našem društvu bogatom različitostima. Briga o najbližima, zajedništvo i uvažavanje treba da ostanu osnov i temelj našeg društva, koje će samo zajedničkim naporima biti podjednako dobro mesto za život svih građana,“ poručila je Hodžić u čestitki.

Todosijević: Praznik spasenja, nade i vere u bolju budućnost

Svim pravoslavnim vernicima povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, u ime Privremenog organa opštine Zvečan i u svoje lično ime, čestitke je uputio i predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević.

“Praznik Hristovog uskrsnuća je praznik spasenja, nade i vere u bolju budućnost, koji nas podstiče na zajedništvo, solidarnost, međusobno poštovanje i uvažavanje. Želim Vam da najveći hrišćanski praznik Uskrs proslavite u lepom raspoloženju, zdravlju, ljubavi, slozi, praštanju i svakom dobru sa vašim najmilijima, u duhu mira, tolerancije i međusobnog razumevanja. Iskrenim zajedništvom poštujmo i čuvajmo jedni druge, budimo odgovorni zbog sebe i dragih nam ljudi. HRISTOS VOSKRESE!”, stoji u čestitki.

Todić: Neka nam Vaskrsli Hristos bude vera i nada u bolje sutra

Gradonačelnik opštine Leposavić Zoran Todić, čestitao je Vaskrs svim pravoslavnim vernicima, sveštenstvu i monaštvu SPC.

“U ime Opštine Leposavić i u svoje ime, svim pravoslavnim vernicima, sveštenstvu i monaštvu Srpske Pravoslavne Crkve, čestitam najveći hrišćanski praznik – Vaskrs.  Neka nam Gospod Bog podari snage i volje da istrajemo na putu istine i pravde, daosta nemo dostojni naše istorije i naših slavnih predaka čuvajući i negujući naše tradicionalne vrednosti. Da nam Hristovo stradanje i Praznik nad praznicima koji simbolizuje pobedu večnog života nad smrću, svetlosti nad tamom, smisla nad besmislom, svima budu vodilja u ovim vremenima prepunih iskušenja. Neka nam Vaskrsli Hristos bude vera i nada u bolje sutra, ali i putokaz za solidarnost i ljubav prema drugima. 

Želim da ove praznične dane provedete sa svojim porodicama i prijateljima, dobrog zdravlja, u miru i blagostanju.

HRISTOS VOSKRESE,  VAISTINU VOSKRESE!”, stoji u čestitki.

Šubarić: Vaskrs nas uvek iznova podseća da poštujemo jedni druge

Predsednica opštine Gračanica prof. dr LJiljana Šubarić čestitala je Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim njenim vernicima najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs uz želju da praznik provedu u slozi, miru i blagostanju.

„ Radost Vaskrsa je prilika da pokažemo ljudske i hrišćanske vrednosti i jačamo međusobno razumevanje, plemenitost i sigurnu budućnost za svakog pojedinca. Proslavite ovaj veliki hrišćanski praznik u miru, blagostanju i sreći, u krugu svoje porodice. Vaskrs nas uvek iznova podseća da poštujemo jedni druge, da iskrenom empatijom i neumornim radom sagledavamo i rešavamo sva pitanja u našem okruženju i da se sa pažnjom odnosimo prema svima koji su svoj život vezali za ovaj prostor. Važno je da zajedništvom, slogom i strpljenjem prebrodimo izazove koji su pred nama. Uz najbolje želje, čestitam vam Vaskrs. Hristos vaskrse!

GI “SDP”: Osnažiti u nama neprolazne vrednost mira, poštovanja

GI “SDP“, sveštenstvu Srpske pravoslave crkve i svim pravoslavim vernicima čestitala je najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs.

“Da ove godinepraznik provedu u krugu svoje porodice, u svojim domovima sa željom da sva iskušenja i izaozeve prevaziđu u nadi, veri i ljubavi. Moramo se prilagodi situaciji u kojoj smo se zatekli i osnažiti u nama neprolazne vrednost mira, poštovanja kako bi smo složno i posvećeno radili za dobrobit našeg naroda”, stoji u čestitki.

Arlov: Pokažite vašu snagu duha i volje za dostojansvenim životom

Vaskršnju čestitku vernicima na KiM uputio je i predsednik Odbora za pomoć Srbima na KiM iz Banjaluke Milorad Arlov.

“Razapeti jeste, kao i svekoliki srpski narod ali dostojanstveno nosite Krst pravoslavni koji nam je još prije skoro 20 vijekova ostavio u amanet Isus Hrist sin Božiji koji je svojim raspećem preuzeo teret i žrtvu čovjeka. Na današnji dan prije nešto manje od 20 vijekova Hristovog raspeća, veliku subotu i nedjelju Hristovo vaskrsenje provedite mirno i Vaskrs dočakajte u svojim pravoslavnim hramovima i svetinjama u krugu porodica, kumova, prijatelja dostojanstveno u miru sa svima kojima živite, vašim komšijama i građanima Kosova i Metohije koji ne slave i ne obilježavaju ovaj veliki pravoslavni praznik Vaskrs. Pokažite Vašu snagu duha i volje za dostojansven život koji zaslužujete.Vaskrs je praznik vjere u budućnost, mira, tolerancije, darivanja posebno to želim srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Posebna čestitka djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju kojima trebamo ne samo za Vaskrs nego kroz cijelu godinu pružiti pažnju i popdariti iskrenu pomoć jer oni to zaslužuju i očekuju os svih nas.
Svim učenicima, djeci, školskoj djeci koja će nam ove godine doći u Republiku Srpsku Vaskršnje čestitke sreća i mnogo lijepih dječijih i mladenačkih trenutaka za Vaskrs i uopšte” naveo je Arlov i još jednom izrazio žaljenje što zbog zabrane ulaska, nije u mogućnosti da lično obiđe narod na KiM.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Sve fotografije su redakciji dostavljene uz čestitku, naslovna – old.barinfo.me

Comments

Pročitaj još