• Početna>
  • Vesti>

UNS: Policija i tužilaštvo da pronađu ko preti redakciji N1

Foto: UNS

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje pretnju koja je juče stigla na imejl beogradske redakcije N1 i poziva policiju i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da otkriju počinioce.

Sa nepoznate imejl adrese, sinoć je redakciji N1 stigla preteća poruka „Vas govna plaćenička američka treba poklati ko štakore koliko lažete”. Kako je za UNS rekao Igor Božić, direktor N1, pretnju su odmah prosledili Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, što je po njegovim rečima uobičajena procedura.

“Iz mejla ne možemo da zaključimo ko stoji iza pretnje, ali postoji domen, pa pretpostavljam da može lako da se pronađe ko je pretio, po mejl adresi“, rekao je Božić dodajući da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal „vrlo lako nađe počinioce i sa društvenih mreža, a ovo je imejl adresa“.

Božić je za UNS rekao da je ova pretnja direktna i nedvosmislena.

„Obično oni koji prete kažu: vi ste smeće i onda dodaju trebalo bi vas ubiti. To tužilaštvo u startu odbacuje, jer se kvalifikuje kao mišljenje, kao stav, a ne kao pretnja“, kaže Božić.

Božić dodaje da je ova pretnja eksplicitna i da tužilaštvo neće moći da je ignoriše, „osim ako ne pronađu ko je pretio“.

UNS podseća da je ovo samo jedna u nizu pretnji upućenih redakciji N1 i da su u samo dva slučaja usledile kazne za počinioce.

Izvor: UNS / Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još