• Početna>
  • Vesti>

Osmani kritikuje ulogu EU u dijalogu Beograda i Prištine

Foto: EPA

Predsednica Kosova Vjosa Osmani kritikovala je ulogu Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine i zatražila da Brisel poštuje princip ravnopravnosti strana.

“Moj utisak je da se EU još nije jasno izjasnila u pogledu nesprovođenja sporazuma od strane Srbije. Srbija u praksi nastavlja da radi suprotno od onoga što je potpisala, ali EU se još nije oglasila javnim pozivima u vezi sa Srbijom koja je prisutna u dijalogu, ali to prisustvo koristi za opstrukciju i na taj način blokira svaki dogovor”, rekla je Osmanijeva za TV Klan Kosova.

Predsednica Kosova je pomenula i stalne kritike EU na račun Kosova u vezi sa Zajednicom srpskih opština.

“To je samo sporazum koji nije sproveden jer postoji odluka Ustavnog suda s tim u vezi. Evropska unija je bila veoma glasna u tom pogledu”, rekla je Osmanijeva.

Ona smatra važnom ulogu Sjedinjenih Država u postizanju konačnog sporazuma između Kosova i Srbije. Prema njenim rečima, ceo proces dijaloga biće usmeren na međusobno priznavanje.

Poslednji sastanak u okviru dijaloga u Briselu između premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića održan je u julu prošle godine.

Izvor: Kim / Klan Kosova

Foto: EPA


Comments

Pročitaj još